Temperaturile scazute - cauzele racelilor?

In urma cu 50 ani s-a efectuat un experiment din care reiesea ca raceala se afla in stransa legatura cu temperaturile scazute. Acesta insa a dat gres. O temperatura joasa a mediului in care locuim sau a celui inconjurator nu duce automat la imbolnaviri, la raceli, la infectii. In mod contrar toti oamenii ar fi bolnavi pe tot parcursul iernii.

Majoritatea bacteriilor patogene sunt relativ sensibile la frig. Spre exemplu in Antarctica populatia raceste mult mai rar fata de cea din zonele cu clima temperata.  Cu alte cuvinte, pentru a prinde o raceala este nevoie de un microb, de un virus si nu de frig.

Sistemul imunitar slabit
Este adevarat ca racelile sunt mult mai intalnite in anotimpul rece decat vara. De ce stau asa lucrurile?Virusii se pot raspandi foarte repede si foarte usor in conditiile care sunt iarna. Frecventa racelilor din timpul iernii este cauzata de multimea germenilor si a microbilor din incaperi! Acest lucru este posibil deoarece majoritatea timpului stam in spatii prost aerisite si foarte bine incalzite. Membrana mucoasei se usuca, iar microbii duc o viata foarte buna.
In cazul in care in corp sunt astfel de microbi, iar afara sunt temperaturi scazute, acestia declanseaza boala, din cauza ca frigul slabeste sistemul imunitar.

De ce avem frisoane cand suntem raciti?
Atunci cand avem frisoane sau cand tremuram dam vina pe frigul din mediul in care ne aflam si din cauza caruia am racit. Ei bine este exact invers. O persoana care a racit incepe sa aiba frisoane - acest fapt este prin urmare rezultatul si nu cauza imbolnavirii.

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Laleaua Princess Unique

  Soi de lalea dubla cu totul diferit de cele clasice, pe care le gasim de obicei in florarii si gradini, Princess Unique ofera privitorilor un amestec cromatic de rosu, portocaliu, galbene, toate in tonuri vii, acoperind inflorescentele cu petale ondulate, mari, viguroase.

 • Trandafirul Red Berlin

  Un soi teahibrid cu flori mari de un rosu intens, Red Berlin este o varietate de trandafir perfecta pentru orice gradina datorita culorii puternice si a frumusetii clasice a inflorescentelor, si cum infloreste din luna iunie pana la jumatatea toamnei va veti putea bucura multa vreme de schimbarea pe care o aduce in gradina.

 • Strugurii Souvenir

  Soi de vita de vie usor de recunoscut datorita formei specifice a boabelor de struguri, alungite si relativ tari la pipait, de un colorit intens, de un violet inchis, Souvenir este un strugure de masa timpuriu, foarte gustos si excelent ca desert sau gustare.

 • Liliac Black Knight

  Este un arbust care odata plantat nu mai are nevoie de o atentie speciala, va creste pe verticala relativ repede, poate depasi doi metri si jumatate in inaltime si are nevoie si de spatiu in lateral pentru a se dezvolta frumos.

 • Trandafir Cygne Noir

  Un trandafir teahibrid rezistent la temperaturile scazute, daunatori si boli, pe care il intalniti adesea in buchetele cumparate de la florarii, acest Cygne Noir este perfect pentru aranjamentele florale, dar si pentru gradini.