Top 4 ceaiuri medicinale pentru sanatate

Baute in fiecare zi sau in functie de schema de tratament, folosind planta uscata sau pliculete (ambele variante usor de gasit in magazinele de profil), indulcite sau nu cu miere ori zahar, ceaiurile medicinale sunt consumate fie pentru a preveni anumite afectiuni, fie ca adjuvant in tratarea unor boli, nu putini fiind cei care le aleg pur si simplu pentru gust. Ca ceaiuri sau ca infuzii concentrate, baute sau folosite pentru comprese, au adesea efecte surprinzatoare pentru sanatate, iar pretul este mereu accesibil.  
 
1. Ceaiul de musetel: unul dintre cele mai populare, il gasim sub forma de pliculete sau ca planta uscat, cu un miros usor, dulceag, gust placut pe care il recunosti imediat, si este o solutie traditionala pentru durerile usoare sau pentru raceli, simplu sau indulcit cu miere ori zahar. Se consuma fierbinte sau caldut, dupa preferinta, si are efect detoxifiant, anti-inflamator, calmeaza durerile de dinti sau de gat (nu foarte puternice) este recunoscut pentru calitatile sale de dezinfectant natural si poate fi considerat o alternativa a antibioticelor de laborator, desi fireste nu este la fel de eficient. Se poate combina cu alte plante sau se poate consuma ca atare, si este recomandat si in curele de slabire, pentru durerile de stomac sau atunci cand ne dorim sa ne intarim un sistem imunitar slabit dupa o boala sau dupa perioada de iarna. O infuzie concentrata de musetel poate fi utilizata si in tratamentele cosmetice, aplicand comprese cu lichid la temperatura camerei pe fata sau pe restul corpului, pentru a reda epidermei un aspect sanatos, mai tanar si mai elastic. Compresele pot fi utilizate si pentru pleoapele obosite, inrosite si iritate, sau pentru zonele cu acnee sau iritatii locale usoare. Considerat de specialistii in medicina naturista un adevarat panaceu universal, musetelul poate fi utilizat ca adjuvant sau tratament alternativ intr-un numar impresionant de afectiuni. 
 
2. Ceaiul de menta: recunoscut imediat datorita mirosului puternic, este considerat una dintre metodele clasice de tratament alternativ pentru tulburarile digestive, durerile de stomac, dar si o alegere ideala pentru combaterea oboselii cronice si a stresului. Se recomanda sa fie facut chiar din planta uscata, desi nici pliculetele nu sunt de evitat, si indulcit sau nu are efect anti-bacterian si revigorant, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta in combaterea halenei si mentinerea starii de sanatate a dintilor si cavitatii bucale, stimuleaza secretia biliara, ajuta foarte mult in regularizarea digestiei si are un usor efect calmant. Se mai foloseste si in tratarea gripelor si racelilor de sezon, iar extern, sub forma de comprese, se aplica pe rani in curs de vindecare sau eruptii usoare, avand efect antiseptic si dezinfectant. Iar cei care beau regulat ceai de menta vor constata in timp ca dorm mai bine, se pot concentra mai usor si somnul este mai odihnitor.  
 
3. Ceaiul de tei: cu un gust dulceag, are efect calmant, usor sedativ, este recomandat pentru reducerea tensiunii arteriale si pentru a scadea nivelul stresului, iar consumul unei cesti de ceai de tei in fiecare seara va ajuta sa adormiti mai usor si sa va odihniti mai bine, fiind recomandat in cazurile de insomnie cronica. Este diuretic, poate fi baut si cand apar durerile de stomac, ajuta in regimurile de slabire si in cazurile de gripa si raceala, tuse cronica cand baut cald si indulcit cu putina miere - de ce nu tot miere de tei - ajuta la hidratare si are un usor efect dezinfectant asupra cailor respiratorii. Este baut mai ales datorita efectului linistitor, calmant, anti-stres (fara efectele secundare pe care le pot avea tratamentele medicamentoase) si poate ajuta la reechilibrarea psihica a unui organism supus tensiunilor de tot felul. Se recomanda sa nu consumati mai mult de trei cani pe zi, si in orice caz nu infuzii de tei foarte concentrate, pentru ca baut in exces poate avea un efect excitant asupra sistemului nervos. 
 
4. Ceaiul de sunatoare: poate ca gustul nu este pe placul unora dintre consumatori (sigur nu este la fel de dulce precum cel de tei sau musetel) insa proprietatile sale antivirale, antibacteriene, dezinfectante si usor antibiotice il fac o optiune mai mult decat utila in tratarea si prevenirea mai multor afectiuni. Si cu putina miere organica o cana de ceai de sunatoare va fi cu siguranta bauta cu placere de oricine, fie pentru combaterea starilor de depresie si oboseala cronica (principala sa utilizare) fie pentru tamponarea ranilor, arsurilor usoare, eczemelor si portiunilor de epiderma iritata. Este un ceai cu proprietati sedative usoare, ajuta la cicatrizarea leziunilor, are efect astringent, elimina partial apa in exces din organism. Si chiar fumatorii pot sa apeleze la ceaiul de sunatoare daca vor sa renunte, deoarece consumul regulat ar diminua in timp dependenta de nicotina. Folosit in special pentru a trata in mod natural starile depresive - fara a face exces si cerand inainte avizul medicului - ceaiul de sunatoare poate fi considerat o solutie naturista ieftina, utila si usor de administrat, si fara efectele secundare pe care le presupun medicamentele clasice. 

Foto: absfreepic.com, wikimedia.org, herbalteasonline.com,

Articole asemănătoare

  • Coriandrul pentru sanatate

    Cu multa vitamina C, K si proteine, frunzele de coriandru sunt perfecte in salate, supe sau pentru a improspata o mancare, iar fructele si semintele se folosesc dupa uscare si macinare pentru diverse tincturi si infuzii sau, de ce nu, uleiuri esentiale, produse usor de gasit in magazinele de specialitate.

  • Spanacul, un aliat esential pentru un sistem imunitar puternic

    Banalul spanac are nu mai putin de 15 vitamine si minerale esentiale pentru sanatate: vitamina A si K, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, fier, potasiu si lista poate continua.

  • Florile de salcam pentru sanatate

    Consumate ca atare sau sub forma de infuzii sau siropuri (usor de gasit in magazinele de profil) aceste flori comestibile se pot dovedi utile in prevenirea sau tratarea mai multor afectiuni.

  • Conopida - cinci beneficii pentru sanatate

    Are putine calorii, aduce destul de repede senzatia de satietate, este recomandata in diverse diete de slabire pentru ca o puteti prepara in numeroase feluri.

  • Miezul de nuca pentru sanatate

    Miezul de nuca mancat frecvent ajuta la fixarea calciului in oase, mentine sanatatea sistemului circulator si scade nivelul colesterolului din organism, previne unele tipuri de cancer si are un efect antiinflamator natural


Warning: fopen(cache/b6ce37c82332dbe854e6535afcd3188e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139