Usturoiul in perioada toamnei

Usturoiul, mai mult decat alte plante, a cunoscut o larga intrebuintare din cele mai vechi timpuri. Mirosul specific, inconfundabil, si calitatile curative au facut ca  oamenii sa il foloseasca atat in alimentatia cotidiana cat si in scop medicinal.

Multe si importante sunt legaturile dintre usturoi si anotimpul rece.  Sistemul imunitar este unul dintre cele mai vulnerabile sisteme din organismul nostru, iar varietatea de plante cu care ne putem mentine sanatosi se reduce cand frigul  acapareaza totul.

In aceste conditii, medicii ne recomanda ca in dieta zilnica bazata in special pe fructele si legumele sezonului rece sa introducem mult mai frecvent usturoiul. Puteti pisa si dilua in putina apa cu sare cativa catei de usturoi sau ii puteti consuma asa cum sunt, desigur, fara invelisul protector.

Persoanele cu probleme gastrice vor fi mai atente in administrarea acestui produs, respectand recomandarile facute de medicul de familie. Usturoiul detine compusi capabili sa reduca tensiunea arteriala, nivelul colesterolului din sange si sa suprime productia acestuia in ficat. De asemenea este un agent antiseptic, antiviral si antibacterian de succes.  

Pentru ca mirosul sau puternic sa nu devina un neajuns, aflati ca este suficient sa consumati imediat dupa aceea cateva frunzulite de patrunjel. Mirosul poate fi indepartat si de pe degete atunci cand acestea sunt frecate cu putin suc proaspat de lamaie. 

In zonele temperate usturoiul comun poate fi plantat din toamna pana la inceputul iernii, intr-un loc deschis, insorit, si cu sol fertil bine drenat. Daca temperaturile sunt mai ridicate decat media normala a perioadei usturoiul va ramane in stare latenta cateva saptamani iar apoi isi va dezvolta sistemul de radacini. In caz contrar, odata cu venirea frigului usturoiul va inceta sa mai creasca asteptand sosirea primelor raze de soare purtatoare de caldura din primavara.       

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Legume si fructe pentru un sistem imunitar mai puternic

    In perioada rece organismul are nevoie mai mult decat oricand de un sistem imunitar cat mai rezistent in fata racelilor de sezon, si in loc de medicamente ati putea adauga mai multe fructe si legume in meniul zilnic.

  • Muraturile, aliatul sanatatii in timpul iernii

    In perioada sezonului rece una dintre indicatiile oferite cel mai des de nutritionisti este sa inlcudem muraturile in cat mai multe dintre mese.

  • De ce flori ne bucuram in noiembrie?

    Desi vremea devine tot mai intunecata si mai rece in noiembrie, exista unele flori care prospera chiar si in aceste conditii dificile. Spre incredintare va prezentam o lista a celor mai populare flori care se intalnesc in perioada aceasta a anului in gradinile zonelor temperate ale globului.

  • Varza murata - istorie, beneficii si mod de preparare

    In perioada toamnei si mai ales iarna aportul bogat de substante nutritive devine o necesitate nu tocmai usor de satisfacut.

  • Ingrijirea pielii in perioada rece

    In perioada rece, tesutul nostru epitelial simte nevoia de o hranire mult mai profunda pentru a nu deveni aspru, uscat, iritat sau crapat.