Vin fiert impotriva racelii

Retete aromate

vin

 Desigur multi dintre noi ne amintim cu placere de iernile geroase si incarcate de zapada din vremea copilariei. Vacante lungi petrecute la casa bunicilor, cu zile friguroase si nopti geroase de crapau pietrele, cu dimineti de poveste, cand ne lipeam nasul de fereastra aburita, cu opritor metalic si priveam uimiti spre curtea alba imaculata.

 

Va intrebati probabil ce legatura are aceasta descriere cu titlul articolului. Ei bine, zilele acelea lungi, minunate, ale vacantelor de neuitat, se incheiau adesea cu povesti cu zmei si zane, depanate de bunici la gura sobei, soba pe care fierbea din cand in cand cate o oala mare cu vin rosu.

 

Povestile incepeau sa curga numai dupa ce bunica turna in canile groase de lut sau de metal smaltuit, vinul gros, dulce si aromat, de un rosu inchis aproape negru. Aburii  vinului fiert din care puteau gusta putin si copiii, caldura domoala din odaie, trosnetul carbunilor sau lemnelor in soba si aburii vinului fiert, ne adormeau inainte de finalul basmelor depanate aproape in soapta.

 

In astfel de seri geroase, cand iarna aduce odata cu zapada mult ravnita de copii, darurile si spiritul de sarbatoare al ultimei luni din an, putem sa ne delectam cu o cana mare de vin fiert, dupa retetele vechi pastrate de-a lungul timpului de datinile romanesti.

 

Reteta de baza contine:

 

cana infuzie

 

-vin rosu de tara sau vin de masa din magazine (1 litru)

-zahar

-scortisoara

 

 

Prepararea este simpla si rapida.

 

Vinul se pune la fiert intr-o ulcica sau oala pe masura. In momentul in care incepe sa fiarba, se pune zaharul (2-3 linguri), dupa gust, astfel incat acesta sa nu acopere gustul de vin. Se amesteca foarte bine zaharul, pana se topeste complet si apoi se pun cateva betisoare de scortisoara.

 

Se lasa sa fiarba cca 5 minute, pentru a se patrunde bine aroma de scortisoara. Se opreste focul, se inlatura scortisoara si se toarna bautura fierbinte in cani groase.

 

Pentru un plus de savoare, se pot adauga, pe langa scortisoara, si 2-3 bucati de coji de portocale. Cei obisnuiti cu gustul cidrului, pot pune in loc de coji de portocala cateva feliute subtiri de mar. Cu siguranta ca si neinitiatii acestei retete speciale, vor aprecia un astfel de gust.

 

Atentie la ordinea in care condimentati vinul. Zaharul va fi primul si numai dupa topirea lui completa, prin amestecare continua pe foc mediu, puteti adauga scortisoara. Este de preferat sa folositi betisoare (bucatele mici de scoarta), decat sa utlizati pudra de scortisoara, caci aceasta din urma face ca vinul sa aiba o consistenta neplacuta, tulbure si sa se lipeasca de vasul de fierbere si mai apoi de cani.

 

Celelalte adaosuri, precum cojile de portocale si feliile de mar, se adauga la sfarsit si se lasa sa fiarba doar cateva minute, pentru a nu acri vinul si a nu-i altera gustul de baza. 

 

Retele din cele mai diverse contin pe langa ingredientele din reteta de baza si alte mirodenii, multe din ele de provenienta exotica, ce ofera in final licorii fierte, miresme si arome deosebite.

 

Aceste mirodenii sunt: nucsoara, cuisoarele, cardamonul, anasonul, ienibaharul si nu in ultimul rand, pentru pretentiosi, cateva boabe de piper. Este indicat sa nu folositi foarte multe condimente, caci vinul va capata in final un gust greu, aromele combinandu-se adesea prea puternic.

 

O regula de baza in obtinerea unui vin fiert bun spune ca, in afara zaharului, nu se folosesc mai mult de 3 arome diferite. Combinatiile cele mai placute si utilizate sunt:

 

- vin si zahar plus scortioara, cuisoare si coaja de portocala;

 

- vin si zahar plus scortisoara, mar si anason;

 

- vin si zahar plus scortisoara, piper si cuisoare;

 

Orice reteta ati dori sa preparati, tineti minte ca mirodeniile uscate se adauga imediat dupa ce ati pus scortisoara, iar bucatile de fructe (portocala, mar etc.) la sfarsitul fierberii, inainte cu 2-3 minute de a-l lua de pe foc.

 

 

Articole asemănătoare

  • Vin fiert cu fructe de padure

    O reteta clasica pentru serile reci de iarna, o cana cu vin rosu fiert, aromat si dulce, care capata note fructate si proaspete datorita unui ingredient surpriza.

  • Vin rosu fiert cu stafide si brandy

    Un vin fiert cu mirodenii si brandy, perfect pentru zilele friguroase de iarna.

  • Vin rosu cu mirodenii

    O cana de vin fiert cu mirodenii exotice si arome indepartate, anuntand apropierea sarbatorilor iernii.

  • Vin fiert cu cidru si mirodenii

    O cana de vin fiert cu cidru (care adauga un plus de prospetime acida) si bourbon, cu aromele mirodeniilor in fundal, poate fi alegerea perfecta intr-o seara rece de iarna.

  • Vin fiert cu mirodenii si coniac

    Un vin fiert rosu cu scortisoara si cuisoare este o bautura clasica pentru zilele reci de iarna, dar cu putin coniac (sau brandy) va capata arome si note noi.


Warning: fopen(cache/29384d3944a0e8569fa56bffaaba9aad) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139