Zephyrantes grandiflora sau floarea zefirului

 flori 

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Zephyrantes grandiflora,

In limbaj popular este denumita si floarea zefirului

Familie: Amaryllidaceae

Origine: Provine din zona Caraibelor si a Americii de Sud.

 

 

 

Prezentare: Exista cca 50 de specii ce apartin acestui gen, din care numai 3 sunt cultivate in conditii de interior.

Face parte din categoria bulboaselor, adica a celor ce au radacina sub forma de bulb. Bulbii sunt mici, rotunzi, cu gat usor alungit. Frunzele lungi si subtiri, cresc sub forma de tufa ierboasa. Florile mari, de culoare roz, seamana cu cele ale branduselor si apar - primavara si/sau toamna - in varful unor tije lungi ce ies ca niste sulite din aglomerarea de frunze.

 

 

Perioada de inflorire: Pot inflori in aprilie-mai, dar si la inceputul toamnei - august-septembrie, daca vara nu a fost caniculara. In conditii de apartament putem ajuta planta sa infloreasca de doua ori in acelasi an, daca asiguram o perioda de odihna a bulbilor, cu respectarea conditiilor de uscaciune si racoare necesare.

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Zephirantes nu este o planta greu de cultivat.

Lumina este cel mai important factor de care depinde inflorirea, cantitatea acesteia fiind cea care determina numarul bobocilor si marimea florilor. Plantarea bulbilor intr-o zona aflata in bataia soarelui este ideala, planta suportand totusi si o usoara penumbra.

Temperatura nu reprezinta un factor determinant, dar iarna bulbii plantati in gradina trebuie sa fie protejati de inghet, prin acoperirea cu un strat gros de turba, frunze si/sau paie

Udarea va fi mai redusa la inceputul plantarii bulbilor si se va accentua pe parcursul aparitiei frunzelor si florilor. Din momentul formarii bobocilor, substratul se va mentine in permanenta reavan/umed, fara a fi noroios.

Ingrasaminte: La bulbii plantati in gradina se va asigura ingrasarea pamantului cu un strat de mranita, aplicat toamna tarziu. Pentru plantele cultivate in ghivece, in conditii de interior, folosirea unor solutii slabe de fertilizanti pentru plante cu flori este utila din momentul aparitiei frunzelor si pana la sfarsitul verii.

Substratul trebuie sa fie foarte bogat in substante nutritive. Un pamant de gradina amestecat cu mranita si ceva nisip este alegerea potrivita. 

 

 

 

Inmultirea la Zephirantes se realizeaza exclusiv prin bulbi. Planta formeaza anual foarte multi bulbi ce pot fi separati si replantati dupa epuizarea infloririi.

Trucuri si sfaturi speciale: Nu lasati pamantul din ghiveci sa se usuce intre doua udari.

Plantati bulbii in grupuri stranse, in gradina sau ghiveci, pentru a obtine un efect spectaculos la inflorire.

Alte specii: Z.candida face flori albe ceva mai mici decat cele de la varietatea Z.grandiflora; Z.citrina are flori de culoare galben-deschis, ce raspandesc un parfum extrem de fin.

 

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Articole asemănătoare

  • Floarea pelican

    Cu numele stiintific de Aristolochia grandiflora, cunoscuta insa mai curand sub numele neobisnuit de floarea pelican, aceasta planta originara din Caraibe si America Centrala este usor de recunoscut prin forma florilor sale imense, dar si din cauza mirosului neplacut, greu de suportat de cei care ajung prea aproape de aceasta floare bizara.

  • Ambrozia – buruiana cea mai alergenica

    Cunoscuta si sub numele de iarba parloagelor sau floarea de pusta, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) poate sa para la prima vedere doar o alta buruiana, des intalnita mai ales in locurile lasate in paragina, la marginea drumurilor, in culturile agricole

  • Gradina insorita sau gradina umbroasa?

    Este gradina dumneavoastra un spatiu plin de soare sau, din contra, predomina umbra?

  • Plumerias

    Plumerias, Frangipani sau Floarea Lei, este un nativ in zonele tropicale ale Insulelor Pacific, Caraibe, America de Sud si Mexic.

  • Plumbago sau floarea aducatoare de dragoste

    Lumina este factorul cheie in cultivarea si mai ales inflorirea acestei plante. Are nevoie de foarte multa lumina, chiar si vara o puteti tine in soare direct daca nu este prea puternic. Insuficienta luminii afecteaza negativ calitatea infloririi.


Warning: fopen(cache/35cf4471f8168777a74354a9c303d2a8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139