Ambrozia – buruiana cea mai alergenica

Cunoscuta si sub numele de iarba parloagelor sau floarea de pusta, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) poate sa para la prima vedere doar o alta buruiana, des intalnita mai ales in locurile lasate in paragina, la marginea drumurilor, in culturile agricole. Planta perena, anuala, usor de recunoscut, este din pacate cel mai adesea ignorata desi polenul ei declanseaza crize puternice de rinita alergica, asa ca nu intamplator specialistii o considera buruiana cea mai alergenica. Si cum tufele de ambrozie sunt tot mai des intalnite in orase, mai ales in parcuri sau in zonele rezidentiale in constructie, unde amenajarile nu au fost terminate, numarul persoanelor afectate de aceasta buruiana mai mereu trecuta cu vederea este in crestere alarmanta.

Potrivit specialistilor, aceasta planta s-a raspandit in Romania ultimilor ani – ar fi fost prima data observata la inceputul secolului trecut – in special datorita incalzirii globale, dar si pentru ca in majoritatea oraselor nu exista o reglementare privind aceasta specie invaziva. Socant pentru cei interesati de cifre este ca o singura planta de ambrozie ajunsa la maturitate poate sa elibereze in atmosfera pana la opt miliarde de graunte de polen si 20 000 – 30 000 de seminte, ceea ce ajuta la inmultirea rapida a speciei.

Cum se manifesta alergiile?

In majoritatea cazurilor apar stranuturile frecvente si repetate, senzatie de mancarime la nas sau/si la ochi, dificultati de respiratie, tusea, eruptii pe piele, secretii nazale abundente, ochii se inrosesc si incep sa lacrimeze, iar persoana are o stare generala proasta, de somnolenta, oboseala, chiar epuizare. Chiar daca pentru multi dintre cei afectati poate sa para doar o criza alergica, in numeroase cazuri se poate ajunge la crize de astm si alte simptome mai grave.

Cum scapam de ambrozie?

Specialistii nu recomanda folosirea ierbicidelor, mai ales in cazul in care ambrozia este intalnita in zonele locuite, existand alte doua solutii care au dat rezultate in timp. Fie smulgem plantele din radacini, fie le taiem repetat, preferabil inainte de inflorire. Dar cum perioada de polenizare incepe spre sfarsitul lunii iunie, varful fiind atins in perioada lunii august, asa ca nu intamplator numarul alergiilor creste masiv in acest interval.

Foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu fructe de padure si cacao pentru mai multa energie

    Sunt dimineti in care avem nevoie de un plus de energie pentru a se simti din nou in forma, si cea mai simpla solutie ramane o ceasca de cafea. Dar pentru cei care vor sa incerce un smoothie plin de vitamine, antioxidanti si minerale aceasta combinatie de cacao si fructe de padure (cu lapte vegetal) este o alegere perfecta.

  • Legume si fructe pentru un par mai sanatos

    Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.

  • Mai multa sanatate cu banala salata verde

    Salata verde, indiferent de tipul ei, contine numerosi nutrienti si vitamine, minerale, proteine si putine calorii, si in functie de gust veti gasi cu siguranta soiul preferat. Fie ca este vorba de salata verde clasica, cea mai intalnita la noi in tara, cunoscuta in strainatate sub numele de Butterhead, de varietatea foarte populara in alte tari numita Romaine, de Iceberg (folosita mai ales in mancarea fast-food datorita frunzelor crocante sau de mai putin intalnita Batavia, fiecare sortiment de salata verde ofera consumatorului o adevarata comoara nutritionala.

  • Panseluta, floarea lunii mai

    Poate cea mai des intalnita floare din luna mai este panseluta. Panseluta este o planta de mici dimensiuni, care creste pe tulpina si atinge maxim 15 cm inaltime. Petalele sale se gasesc in 2, chiar 3 culori, imbinate armonios.

  • Marul lupului, mai puternica decat orice planta medicinala din Romania

    Este de departe cea mai puternica planta medicinala din Romania si cu toate acestea putini o recunosc in natura si ii acorda locul cuvenit intre remediile fitoterapeutice.


Warning: fopen(cache/719ec0c11e5108bd1bec679f1af60b0b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139