Zile fierbinti cu pepene rosu

Afara de fenomenele astronomice care invedereaza instalarea verii in regiunile temperate, exista si o categorie mai speciala de martori legati de spatiul terestru: fructele.  Pepenele rosu este cu certitudine cel mai emblematic fruct estival iar asta datorita combinatiei unice de calitati. Sa le enumeram intai pe cele care tin de perceptie: in primul rand, pepenele se distinge prin parfumul sau dulce, apoi prin faptul ca este reconfortant si usor. Tinut la rece cateva ore si servit in dupa-amiezile toride, pepenele rosu constituie o alternativa fara efecte secundare a bauturilor racoritoare. 

El previne instalarea unei stari de deshidratare avand un continut de apa de aproximativ 95 de procente. Poate fi servit atat simplu cat si impreuna cu alte fructe, in salate, dar obligatoriu proaspat.  In ceea ce priveste beneficiile pe care le aduce organismului, trebuie mentionat ca pepenele este un depozit de vitamine si minerale.   Puteti manca mult pepene rosu, daca doriti sa pierdeti in greutate. Pepenii rosii sunt foarte sanatosi si pentru rinichi. 

Pepenele rosu poate fi un adevarat medicament impotriva diferitelor boli. Daca suferiti de probleme renale si biliare, boli cardiovasculare, reumatism, acnee, boli de piele, consumul de pepeni rosii poate atenua sau chiar vindeca aceste afectiuni. Este ideal ca aliment atat pentru tineri prin continutul de vitamina A, cat si pentru varstnici prin combaterea patologiei oftalmologice specifice varstei. Consumul de pepene rosu previne degenerescenta maculara si protejeaza vederea.

De asemenea, vitamina C, aliatul sistemului imunitar impotriva infectiilor si virusilor, se regaseste din belsug in acest fruct, aproximativ 25% din necesarul zilnic putand fi luat din doua felii de pepene. O dieta de pepene, dimineata, pe stomacul gol, poate ajuta tranzitul intestinal in numai cateva zile. Pepenii contin un antioxidant foarte important in combaterea problemelor de inima si chiar a unor tipuri de cancer – substanta nutritiva, numita licopen.  Culoarea rosie a pepenelui este data tocmai de licopen.

Deloc intamplator, procentul de apa din pepene este similar procentului de apa din creier. Vitamina B6 intra in compozitia serotoninei (responsabila de starea de bine si fericire) si a neurotransmitatorilor creierului, prin urmare consumarea de pepene rosu poate reduce depresia, stresul si chiar insomniile. Un studiu realizat in  China in 2009 arata ca femeile care consuma frecvent pepene rosu au mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer mamar, datorita antioxidantilor si compusilor care distrug celulele canceroase. 

Sursa foto: prismvapor.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu pepene rosu si lime

    Pentru cei mici si cei mari, o reteta care combina dulceata gustului de pepene rosu cu aroma usor acida de suc de lime proaspat

  • Tort de pepene rosu

    Orice desert are farmecul si gustul sau insa nu toate se preteaza la fel in timpul sezonului estival. Inghetata este de departe cea mai populara gustare pe care simtim nevoia sa o consumam in timpul verii.

  • Suc de pepene rosu si capsuni pentru toate varstele

    Pentru ca de anotimpul estival trebuie sa se bucure atat cei mari cat si cei mici, in aceste zile este foarte important sa cunostem retetele cu care ne putem delecta impreuna, indiferent de varsta.

  • 4 cocktailuri simple de sezon cu pepene rosu

    In zilele calduroase de vara pepenele rosu este tot ceea ce isi poate dori cineva ca desert, tinut cateva ceasuri la rece. Fructul alcatuit in proportie de 92% din apa, contine beta caroten, vitamina C si reda organismului pe loc vigoarea de care are nevoie pentru a infrunta canicula.

  • Salata de pepene rosu cu branza feta

    Bucurati-va de vremea calduroasa de afara savurand o salata racoritoare si hranitoare totodata: salata de pepene rosu cu branza feta.