Acacia pravissima

Acacia pravissima (1)

Acacia pravissima (2) Acacia pravissima (3)

Familie: Mimosaceae
Inaltime: 3-8 m
Diametru: 3-7 m
Aspect: tufa mereu verde sau arbust pitic
Expunere: plin soare
Sol: moderat de fertil, neutru sau acid
Rezistenta: rezista la temparaturi de pana la 0 grade C

Descriere
Acacia pravissima face parte din marele gen acacia, format in mare parte din arbusti si tufe care se gasesc in zonele tropicale si calde, mai ales in Australia si Africa. Habitatul natural al arbustilor de acacia este de la nivelul marii pana la campiile de coasta si chiar zonele subalpine, de la clima arida pana in zone cu ploi dese.

Frunzele arbustilor sunt numai aparente, pentru ca in realitate nu sunt frunze. La multe specii, frunzele care sunt in mod normal dublu pinate se micsreaza si dispar dupa ce florile au lasat semintele, sau se aplatizeaza si indeplineas acelasi rol si functii ca si frunzele. Arbustul are multe stamine si acestea alcatuiesc partea cea mai interesanta a florilor, care variaza ca nuanta de la foarte deschis, stralucitor chiar, pana la galben pal. Florile apar in grupuri sau pe tulpini , aratand mai degraba ca niste tufe in miniatura.

Multe din speciile de acacia au pe tulpina tepi ascutiti meniti sa apere tufa de animalele curioase, ceea ce a facut ca bastinasii din Africa sa il numeasca "arborele cu tepi". Chiar si in latina, "acacia" se refera tepi, denumirea fiind derivata din grecescul "akis", care inseamna varf ascutit.

Acacia pravissima este o specie rezistenta pana la 0 grade C, care creste pe dealurile din sud-estul Australiei.

Are aspect de arbust mic sau tufa cu ramuri intinse, pendante, pe care cresc in grupuri inflorescente galbene, mici. Ramurile se numesc in botanica filode. Forma generala a arbustului este triunghiulara, iar denumirea de "pravissima" inseamna "foarte indoit".

Florile apar primavara, pe raceme intinse. Inflorescentele sunt parfumate, de culoare galbena foarte intensa, de forma sferica, cu aproximativ 5 mm diametru.

Acacia pravissima este un arbust perfect pentru gradinile mici, atata timp cat i se poate oferi adapost.

Cultivare
Acacia este in general un grup de arbusti rezistenti, dar sunt destul de sensibili la ingheturi, astfel ca pot fi crescuti cu succes numai in zonele in care iernile sunt mai blande. Rezistenta la inghet pare sa creasca mai mult odata cu varsta, plantele tinere fiins mai sensibile decat cele care au atins deja dimensiunea unui arbore matur. Unii arbusti selectati au aratat rezistenta si la -19 grade Celsius, dar inmajoritatea cazurilor, temperaturi mai mici de -10 grade Celsius ucid orice specimen, foarte rapid.

Pamantul trebuie sa fie fertil, neutru sau acid, intr-un loc ferit oarecum de bataia directa a soarelui. In zonele in care rezistenta arbustului ar fi impinsa pana la limite, e mai bine sa il plantati langa un zid orientat spre sud.

Sub sticla, arbustul poate creste in plin soare, in compost bine drenat. Se uda moderat cand este in perioada de crestere si rar pe timp de iarna, la doua saptamani. Pentru cei care doresc sa cultive planta in ghiveci, ca arbust de interior, ca acesta infloreste mai repede daca este plasat afara primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet.

Taierile regulate de formare a ramurilor nu sunt necesare, decat pentru exemplarele cultivate in ghivece. In acest caz, arbustul trebuie mentinut la forma sa minima. Plantele deja stabilite, care si-au format radacini puternice nu suporta sa le fie taiate radical ramurile, astfel ca nu pot fi intinerite.

Boli si daunatori
Daca sunt crescute sub sticla, acacia pot fi infestate cu o gama larga de insecte care se gasesc de obicei in acest mediu: musculita alba, puricii plantelor, paianjenul rosu al plantelor, etc. Acestia trebuie tratati cum se cuvine, cu insecticide aplicate conform instructiunilor de pe ambalaj.

Daca este cultivat afara, acacia nu este atacat de daunatori, ci numai de inghet; ramurile inghetate trebuie imediat taiate pentru a preveni aparitia vreunei infectii.

Inmultire
Acacia se obtine usor din seminte, dar varietatile mai deosebite se cresc din butasi semi-maturi.

Semintele trebuie semanate primavara, la temperaturi de 20-25 grade Celsius; semintele germineaza in 1-3 saptamani, daca perioada de stagnare e oprita. Pentru a iesi din perioada de repaos, puneti semintele in apa calduta si lasati-le asa 48 de ore inainte de a le sadi.


Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
aprilie 2006

Articole asemănătoare

 • Flori potrivite pentru cadoul de Ziua Indragostitilor

  Fiind acea luna din an care include sarbatoarea Dragobetelui, februarie tinde sa-si piarda orice conotatie secundara, pentru ca - mai mult decat orice - oamenilor le place sa iubeasca si sa fie iubiti.

 • De ce flori ne bucuram in noiembrie?

  Desi vremea devine tot mai intunecata si mai rece in noiembrie, exista unele flori care prospera chiar si in aceste conditii dificile. Spre incredintare va prezentam o lista a celor mai populare flori care se intalnesc in perioada aceasta a anului in gradinile zonelor temperate ale globului.

 • Cel mai singuratic arbore din lume. Arborele din Tenere

  Fiindca padurile ocupa inca teritorii vaste ale planetei, arborii cunoscuti individual de o lume intreaga sunt extrem de putini.

 • Acacia

  Planta se prezinta sub forma unui arbust, avand florile mici, cu numeroase stamine, ce alcatuiesc mase sferice, glomerulare, asezate in ciorchini densi si lungi.

 • Istoria aranjamentelor florale

  De-a lungul istoriei, asa cum stim din documentele ramase, oamenii au folosit florile pentru a isi exprima sentimentele, pentru a infrumuseta mediul in care locuiau si pentru a sarbatori...


Warning: fopen(cache/ec6b82e83f1e00f04c009f075291569c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139