Carbohidratii buni si rai

 Fie ca sunteti in incercarea de a pierde in greutate sau doar de a urma o alimentatie sanatoasa, va sunt necesare informatii care sa va lamureasca in legatura cu principiile de functionare ale organismului. Cele pe care le veti gasi cu privire la carbohidrati va vor induce la inceput confuzia.

 

In timp ce unele surse de informare prezinta carbohidratii ca pe niste inamici ai dietelor sanatoase, altele ii pun intr-o lumina favorabila, afirmand ca sunt de fapt nutrienti capabili sa reduca riscul aparitiei bolilor cronice. Intrebarea ce deriva din aceasta stare de lucruri este urmatoarea: "Sunt carbohidratii benefici sau sunt daunatori?"

 

Specialistii care s-au ocupat cu studiul carbohidratilor au raspuns ca ambele afirmatii sunt corecte, aducand in favoarea acestei idei mai multe dovezi de ordin teoretic si practic.

 

In functie de gradul de procesare al carbohidratilor si de efectele lor asupra organismului acestia au fost impartiti in mod conventional in carbohidrati  "buni" si "rai".

 

Carbohidratii buni sunt  prezenti in alimentele asupra carora nu s-a intervenit prin nici un mijloc de procesare umana sau tehnologica. Acestia sunt de regula bogati in fibre si  furnizeaza organismului cantitatea necesara de energie pentru o perioada indelungata de timp.

 

Principalele surse de carbohidrati buni sunt: fructele, legumele, cerealele integrale si lactatele. Cei cu continut bogat de fibre ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si la detoxifierea organismului.

 

Consumul a cinci portii de fructe si legume in cantitati mici, furnizeaza organismului zece sau chiar mai multe grame de fibre, iar o jumatate de ceasca de fasole gatita, pana la 8 grame.

 

Carbohidratii rai se intalnesc in produsele care au suferit modificari de la starea naturala prin rafinare si procesare, iar ca urmare a acestui lucru si-au pierdut cea mai mare parte din valoarea nutritiva.

 

Produsele bogate in carbohidrati rai sunt cele care contin zahar sau faina alba rafinata. Bomboanele, prajiturile si pastele albe sunt doar cateva exemple cu care interactionam aproape zilnic. Acestea mai contin deseori si aditivi, coloranti, arome sau conservanti care de asemenea au impact negativ asupra sanatatii.

 

Glucidele continute de alimentele rafinate au capacitatea de a fi absorbite usor de organism si de a ridica rapid nivelul zaharului din sange. Hormonul responsabil pentru reglarea glucozei va reactiona favorizand depozitarea ei sub forma de glicogen in ficat si muschi, si sub forma de lipide in tesuturile adipoase.

 

Cosumul de carbohidrati rai este urmat  de o crestere brusca a energiei si de o scadere la fel de rapida. Din acest motiv, cei care ii utilizeaza in alimentatie sunt determinati sa consume din ce in ce mai multi carbohidrati rai, intrand astfel intr-un cerc vicios.

Articole asemănătoare

  • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

    Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

  • Trandafirii Criterion, rafinament pentru gradini mari si mici

    Un soi de trandafir teahibrid cu inflorescente de un roz delicat, o nuanta mai rar intalnita, este o alegere excelenta pentru gradini de orice dimensiuni, dar si pentru parcuri si pentru orice spatiu verde.

  • Crinii Salmon Classic

    Crinii galbeni sunt mai rar intalniti in gradini, dar frumusetea lor aparte ii face deosebit de atragatori pentru cultivatori, mai ales daca alegeti o varietate cu buna rezistenta la boli si un parfum puternic, intens.

  • Cinci motive pentru care este bine sa bei suc de morcovi

    Cu multa vitamina A, C si antioxidanti, sucul proaspat de morcovi (simplu, cu putina miere sau cu putin suc de portocale) este foarte bun pentru a intari sistemul imunitar, mai ales in apropierea anotimpului rece, cand apar si gripele de sezon.

  • Likardi, un trandafir teahibrid fermecator

    Soi de trandafir teahibrid cu inflorescente mari, de un roz spre violet deschis (in functie de sol si varsta tufei), Likardi este o varietate des intalnita si foarte apreciata de cunoscatori.


Warning: fopen(cache/e14ba8276961994f38271d3ae758799b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139