Ce (poate) nu stiati despre castraveti

1. Castravetii au peste 95 la suta apa, contin numeroase vitamine – C, B1, B2, B6 – acid folic, dar si zinc, magneziu, calciu, potasiu, fiind o alegere excelenta atunci cand avem nevoie de o gustare hidratanta, sanatoasa, cu foarte putine calorii.

2. Mancati frecvent castravetii reduc riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, sunt recomandati si pentru efectul diuretic sau in curele de slabire, iar un castravete taiat in felii subtiri se foloseste pentru a calma pielea iritata de soare, pentru a reduce ridurile faciale si pentru diverse masti cosmetice. Mai mult, o salata sau un suc de castravete ofera corpului un plus de energie in perioadele de efort fizic intens.

3. O felie de castravete este surprinzator de eficienta pentru a combate respiratia urat mirositoare. Se taie o felie subtire si se tine pentru 20-30 de secunde in cerul gurii cu limba, apoi se arunca. Va reduce nivelul bacteriilor si in lipsa gumei de mestecat sau a apei de gura este o solutie de avarie rapida si folositoare.

4. Castravetii au inceput sa fie cultivati in Franta in secolul al IX-lea, in Anglia primele mentiuni in cronici dateaza din secolul XIV, in vreme ce in America de Nord au inceput sa fie consumati de la jumatatea secolului al XVI-lea. De fapt istoria lor este mult mai veche, fiind intalniti in Egiptul antic, mentionati in Vechiul Testament si un produs foarte cautat de greci si romani. Se spune chiar ca in vremea imparatului Tiberius acesta manca in fiecare zi castraveti, asa ca a fost nevoie sa fie amenajate gradini speciale pentru gustarea preferata a augustului personaj.

5. Suntem obisnuiti cu banalii castraveti de culoare verde, de gradina sau de sera, dar exista soiuri de castraveti cu coaja alba, galbena, chiar portocalie.

6. Castravetele a inceput sa fie cultivat initial in India cu peste trei milenii in urma.

7. In ultimii ani China s-a impus ca principalul producator si exportator de castraveti din lume, cu aproximativ 40 de tone din cele peste 50 cultivate anual.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Cinci retete de cocktail cu suc de rosii

    Savuros, dulce-acrisor, plin de gustul rosiilor bine coapte, cu o aroma ce aminteste de gradinile poate nu foarte mari, dar ingrijite cu rabdare si pasiune, sucul de rosii este folosit adesea in bucatarie pentru sosuri extraordinare, dar sta si la baza mai multor retete de cocktail pentru toate gusturile.

  • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

    Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.

  • Ce nu stiati despre fructe si legume

    Fructul de kiwi este o sursa foarte buna de vitamina E si are in medie mai multa vitamina C decat o portocala, de regula optiunea numarul unu atunci cand avem nevoie de o cura pentru a preveni racelile de sezon.

  • Orzo cu arome mediteraneene

    Se stie ca nu toate retetele sunt la fel de gustoase, costisitoare si au acelasi nivel de dificultate. Fiecare prezinta, insa, anumite avantaje din moment ce lumea nu poate renunta cu usurinta la ele.


Warning: fopen(cache/4ca3d4396ba15274716b4be2c6490105) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139