Deco-sol, ideal pentru aranjamente florale

deco-sol

foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

In cautarea unor idei cat mai indraznete de amenajare a interioarelor, atat a celor de locuit cat si a spatiilor de lucru, ghivecele cu pamant, dar mai ales clasicele vaze cu flori taiate, ce ornamenteaza cu eleganta birourile si pervazele, au inceput sa fie inlocuite cu diverse recipiente si sisteme de cultura higroponica.

 

Accentul se pune acum pe utilizarea, ca element de decor, a vazelor transparente cu mici pietre colorate sau cu deco-sol. Deco-sol este un material de sinteza, ce ofera necesarul de apa si substante nutritive, in cazul multor plante de apartament. Este in fapt, o alternativa mai noua, la eternul si clasicul pamant de flori, pe care il inlocuieste cu succes, in privinta cultivarii anumitor categorii de plante.

 

Ca orice produs recent, ce a penetrat relativ repede pe piata, ajungand printre preferintele iubitorilor de plante si flori, este recunoscut mai ales pentru avantajele pe care le confera. Unul dintre aceste avantaje ar fi crearea unei imagini deosebite a intregului ansamblu - planta si substrat - imagine posibila prin folosirea unei singure variante de culoare sau a mai multor nuante si culori, din multitudinea de variante in care se prezinta acest produs.

 

Concret, la momentul actual, deco-sol se gaseste in 17 variante de culoare si nuante: sapphire, gold, crystal, amethyst, rose, emerald, apple green, orange red, brilliant red, brick red, cherry red, royal purple, diamond black, brilliant green, ruby, fresh green, yellow.

 

In faza initiala, uscata, deco-sol este un material de consistenta sticloasa, colorata, de granulatie mica, neregulata. Prin scufundarea intr-o cantitate apreciabila de apa, timp de cca 8 ore, isi mareste volumul si greutatea de peste o suta de ori. Fenomenul este usor explicabil prin absorbtia unei cantitati impresionabile de lichid.

 

Spre exemplu: un pliculet ce contine 5 grame de Deco-sol (sub forma de granule uscate) are nevoie de 1 litru de apa si 8 ore pentru a deveni un material voluminos, cu aspect sticlos si consistenta gelationoasa, gata de utilizat in cultura de plante si aranjamente de flori.

 

Un alt avantaj remarcabil al acestui tip de sol, il reprezinta faptul ca plantele astfel cultivate nu necesita adaos de ingrasaminte, intrucat granulele gelatinoase, contin deja substantele nutritive si mineralele de care plantele au atata nevoie.

 

Tot in categoria calitatilor deco-sol trebuie sa mentionam si durata de viata, relativ lunga a acestuia, si anume un an, timp in care elasticitatea materialului si capacitatea de absorbtie a apei se mentine multumitor.

 

Totusi, pe langa aceste aspecte de apreciat, trebuie sa luam in calcul cateva dezavantaje. Unul din ele este acela ca nu toate plantele se preteaza la cultura intr-un astfel de substrat, cele sensibile la necesarul de apa, ceva mai batrane sau cu  cerinte specifice de ingrijire, fiind de departe contraindicate.

 

Un alt inconvenient ar fi acela ca in timp, apa din granule se evapora sau este absorbita de planta, iar acestea isi restrang volumul. Dupa un interval de 2 saptamani, este necesara o operatiune de rehidratare a granulelor de deco-sol. Acest fapt presupune reluarea, pas cu pas, a procedeului initial de pregatire a lor, prin scufundarea, timp de 8 ore, intr-un litru de apa.

 

Oricum aceste mici dificultati intampinate in utilizarea acestui substrat decorative, nu ne impiedica sa-l folosim atat in cultura plantelor tinere de interior, dar mai ales, in atat de mult indragitele aranjamente cu bambusi norocosi si flori taiate.

 

 

Martie 2008

GradinaMea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Hocus Pocus

  Varietate de trandafir cu boboci mari, grei, cu petale catifelate de un visiniu inchis, mai rar intalnit, taiate de dungi galbene, Hocus Pocus are un efect decorativ deosebit datorita cromaticii sale, fiind o alegere foarte buna pentru buchete si aranjamente florale.

 • Alpine Sunset, trandafirul pentru gradini de neuitat

  Soi de trandafir floribunda cu boboci mari, in nuante deschise si incantatoare de galben si roz, Alpine Sunset este bun pentru orice gradina sau parc, dar este adesea ales si de florari pentru buchete elegante sau aranjamente florale dedicate unei ocazii speciale.

 • Crinii Gran Paradiso

  Soi asiatic usor de remarcat datorita florilor sale mari, de un rosu intens in diverse nuante (in functie de soare si varsta plantei), acest crin este ideal pentru gradini sau parcuri, dar si pentru buchete sau aranjamente florale pretentioase.

 • Bujorii Gardenia

  Varietate de bujor cu inflorescente de mari dimensiuni, de un alb-trandafiriu pur, intens, dar si cu un parfum dulce, puternic, Gardenia este o alegere foarte buna pentru gradini sau pentru aranjamente florale pretentioase, destinate ocaziilor speciale.

 • Trandafirii Mount Shasta, parfum, delicatete si frumusete

  Soi de trandafiri teahibrizi cu boboci mari, de un alb intens, pur, parfum dulce si puternic, Mount Shasta este o alegere excelenta pentru gradini si parcuri, dar si pentru aranjamente florale si buchete destinate ocaziilor speciale.


Warning: fopen(cache/ad886ec00e7482f3ebfca35f7c167f92) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139