Fructul stea

 Carambola Averrhoa sau Star Fruit este un fruct aromat din familia Oxalidaceae. Se crede ca isi are originile in Sri Lanka si Moluccas, dar a fost cultivat timp de mai multe secole in Asia de Sud-Est si in Malaezia.

Aroma sa porneste de la foarte acru, la usor dulce si are gustul unei mixturi intre mere, ananas si kiwi.

Daca este taiat in felii printr-o sectionare transversala, acest fruct are forma unei stele.

Copacul Carambola are o crestere rapida, un trunchi scurt, este multi-ramificat, stufos, cu o coroana ce ajunge la 20-30 cm inaltime, avand totodata si aceeasi latime.

Ca si conditii de crestere, acesta trebuie sa aiba un sol bogat in lut, necesita de asemenea si un drenaj bun, neputand sa se dezvolte in zone cu precipitatii foarte bogate. Se adapteaza la tropicul cald si umed, dar poate suporta si un ger usor.

Are o toleranta medie la seceta si creste armonios daca are parte de mult soare.

Frunzele sale sunt foioase si cresc in spirala.

Fructele sunt suculente, crocante, cu pulpa galbena cand sunt coapte, iar coaja are o culoare galbena spre portocaliu.

Carambola este o sursa bogata de vitamina C, iar 50 de grame din acest fruct contin o cantitate echitabila de vitamina B si vitamina A.

Este, de asemenea, si o sursa buna de fibre alimentare si de aceea poate contribui la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului.

Persoanele care au probleme renale trebuie sa evite consumul acestui fruct deoarece in componenta lui este prezent acidul oxalic.

Fructele stea sunt si o sursa bogata de antioxidanti.

Proaspete sunt folosite pentru consum, in salate si bauturi. Pot fi utilizate si pe post de ornament.

Articole asemănătoare

 • Marul Ambrosia

  Sunt mere medii spre mari, avand in medie 230-250 de grame, aromate, cu coaja subtire de un galben cu mari pete rosii atunci cand fructul este bine copt, pulpa este alba, zemoasa, ferma, gustul dulce, cu foarte usoare note acrisoare

 • Cinci fructe neobisnuite

  Fructul stea, mangustanul, fructul dragonului, rambutan, salak

 • Gutuia, fructul mitologic cu valente de medicament

  In mitologia greaca, gutuia este fructul Afroditei si “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Fiind plina de vitamine, aceasta este renumita in zilele noastre mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului si in special aparatului digestiv.

 • Maracuia sau fructul pasiunii

  Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.

 • Ce este fructul loquat?

  Pana deunazi in Romania nici macar nu se auzise de fructele exotice care astazi decoreaza mesele festive si intra in dieta zilnica. Unul dintre exponatele reprezentative in acest sens este fructul loquat.


Warning: fopen(cache/d00a1f3767c625b12a807cc9aec731b6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139