Gradinile Bahai din Haifa

Bahai Gardens

 

O gradina cu adevarat spectaculoasa tinand cont de conditiile climatice oferite de Israel. Frumusetea, grandoarea si mai ales designul special inspirat de religie fac din gradina templului Bahai din Haifa una dintre cele mai vizitate gradini din lume.

 

Panorama oferita de muntele Carmel asupra orasului si portului este minunata. Templul si gradinile sale au fost special amenajate pe acest munte, fiind suspendate si impunatoare. Gradinile se dezvaluie in toata splendoarea lor fiind aranjate in trepte avand numeroase terase.

 

Templul in sine este o capodopera arhitecturala, dar gradinile sale il completeaza perfect. Combinatia de marmura italiana si acoperisul auriu, coloanele de granit, toate construite in 1953 au devenit inca de la inceput un punct de atractie turistica al orasului Haifa. Templul are 40m inaltime si 14000 caramizi aurite, de asemenea are 9 fatade care reprezinta cele 9 religii principale ale lumii. Este inconjurat si de cateva cladiri unice.

 

            Revenind la gradini, acestea au fost inspirate de credinta si doctrina Bahai. Ele se succed si creaza o armonie aparte cu muntele Carmel. Gradinile au fost deschise publicului in anul 2001.

 

 Exista 19 terase, cea mai inalta cuprinzand gradina persana.Treptele sunt din piatra si fac legaturile intre gradinile asezate in cascada.

 

            Gradinile sunt construite sub forma a 9 cercuri concentrice care arata ca niste valuri avand ca centru templul. Gradinile contin opere din piatra si metal, dar si fantani, tufisuri si pajisti minunate. Cararea principala este bordata pe intreaga ei lungime de gradini cu flori colorate. Intreg ansamblul este o adevarata rezervatie naturala. Gradina si-a primit numele de cea de-a 8-a minune a lumii. Cei care o viziteaza gasesc aici o oaza de liniste si calm ziua si un loc romantic noaptea datorita iluminatului special.

 

            Palmierii si topiarii creaza putina umbra pentru turistii obositi. Verdele gazonului te calmeaza si te racoreste. Aleile sunt facute din pietre galbene si rosii si sunt insotite de monumente, fantani si scurte cursuri de apa. Sistemele de irigare sunt si ele la inaltime, pentru a asigura necesarul de apa pentru aceasta oaza. Schemele cromatice folosite sunt pe alocuri contrastante, dar si armonioase.

 

 

            Chiparosii, palmierii, pinii si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite, vasele cu flori si straturile de flori colorate dau impresia vizitatorului ca se afla in Gradina Edenului. Nu lipsesc coniferele, garduri vii, plantele scunde de bordura, cactusii, pomii fructiferi si decorativi.

 

            Desi a fost catalogata ca fiind o gradina formala, ea este una complexa. Partea centrala si aleile drepte sunt elemente formale, in timp ce spatiul aflat in afara lor este asemanator gradinilor salbatice, avand deci si elemente informale. Aceasta este si cauza pentru care gradina se integreaza atat de bine in peisaj.

 

gradinamea.ro

August 2007

 

Articole asemănătoare

 • Gradinile in stil Mughal

  Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

 • Rheum palaestinum, planta care se uda singura

  Rheum palaestinum este o planta extreme de rara, descoperita de cercetatorii de la Universitatea din Haifa, care creste doar in zona arida a Israelului si Iordaniei.

 • Incursiune in trecutul gradinilor botanice

  Cine nu a auzit de Gradinile suspendate din Babilon, enumerate printre Cele sapte minuni al lumii antice, care au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea pentru una dintre sotiile sale?

 • Fosile vii din fascinanta lume a plantelor

  Fosilele vii cuprind acele specii de plante sau animale urmase ale unor grupe stravechi, odinioara infloritoare si larg raspandite, ramase aproape nemodificate in decursul erelor geologice.

 • Andre Le Notre, creatorul celor mai faimoase gradini

  Cele mai cunoscute gradini din lume prin grandoare si frumusete raman Gradinile Versailles, creatia maestrului francez Andre Le Notre. Acesta a creat si Gradinile Les Tuileries din Paris, la fel de incantatoare.


Warning: fopen(cache/5963b2ced0bba163a4f934c6ee8f2c2f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139