Gradinile chinezesti, un peisaj mirific de neinlocuit

 Traditionala gradina chinezeasca si-a facut aparitia in dinastia Tang si a evoluat in timp intr-o  maniera frumoasa dand nastere unui design cu bazine si fantani, dealuri, urcusuri si coborasuri implementat si astazi in gradinile din intreaga lume. Cu timpul artizanatul s-a dezvoltat in China si gradinile de astazi difera de cele vechi in functie de traditia fiecarei zone.

Tipul gradinii imperiale, asemanator cu cel traditional intalnit in dinastia Tang, are dimensiuni mari si un design ce scoate in evidenta cladirile luxoase si finisajele fin lucrate de mari maestri ai mestesugului.

Gradina Imperiala de Nord

Gradina Imperiala de Nord fost construita extravagant de unii imparati ce au trait in China. La construirea acestei gradini accentul a fost pus pe unitatea armonioasa a arhitecturii ce se imbina cu natura si se remarca prin splendoare si maiestuozitate.

In nordul Chinei, Beijing este un oras cunoscut pentru gradini frumoase construite in acest fel. "Summer Palace" si "Old Summer Palace" (Ruins of Yuanmingyuan) sunt doar cateva exemple.

Specificul gradinilor din Sudul Chinei

Gradinile din sudul Chinei sunt diferite de cele din nord. Acestea sunt mai mici, insa rafinamentul este pastrat si accentul se pune in general pe detalii si imbinarea armonioasa a naturii cu arhitectura.

Desi sunt mai simple, gradinile din sud sunt foarte elegante, culorile folosite sunt alese cu grija, iar materialele folosite pentru pavaje, ziduri si acoperisuri sunt de cea mai buna calitate fiind totodata in stransa legatura coloristica cu mediul inconjurator. Zidurile sunt adesea vopsite in alb.

Stalpii din lemn au culoare maro inchis sau verde spre negru iar pavajele sunt alcatuite din piatra naturala. Peisajul final ce alcatuieste distinsul design chinezesc al unei gradini este relaxant si linistitor.

Gradinile celebre ce apartin acestui tip sudic sunt populare in Provincia Jiangsu. Din nou, "Garden of the Master of Nets", "Li Garden", "Canglang Pavilion", "Lion Grove", "Garden for Lingering" si "Humble Administrator's Garden" sunt doar cateva exemple.

Alte tipuri de gradini chinezesti gasim in jurul templelor. Acestea degaja armonie spirituala si se deosebesc de stilul sudic sau cel nordic. "Mountain Resort of Chengde" (Bishu Shanzhuang) sunt create in asa fel incat peisajul montan se contopeste cu cel al gradinii pentru un rezultat uimitor. Un aspect calm de neinlocuit si o priveliste de basm.

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Nostalgia - un joc inedit de nuante

  Un trandafir teahibrid care iese usor in evidenta prin coloritul sau in doua nuante - alb si rosu - Nostalgia (un nume inspirat pentru o floare ce poate deveni centrul de atractie al gradinii) este o varietate cu parfum usor, placut, dulceag, frunze lucioase de un verde inchis, relativ usor de plantat si intretinut.

 • Red Magic - un soi special de zambile

  Soi de zambile cu un parfum puternic, dulceag, seducator, numeroase inflorescente in forma de stea cu petale de un rosu deschis spre roz si centru alb, Red Magic este una dintre cele mai frumoase flori pe care le puteti planta intr-o gradina mai mica sau un ghiveci, usor de intretinut si care se adapteaza repede oricarui climat si sol.

 • Cascada Bigar, desemnata cea mai frumoasa din lume

  Cascada Bigar pare desprinsa dintr-un peisaj tropical, insa dincolo de orice asteptari, se gaseste pe Valea Minisului, in Muntii Aninei.

 • Gradinile Tivoli, Copenhaga

  "Gradinile Tivoli” este un faimos parc de distractie din Copenhaga, deschis in anul 1843, si unul dintre cele mai importante din Europa.

 • Capsunele, usor de crescut si foarte sanatoase

  Doar putini oameni stiu ca delicioasele capsuni au inafara de o aroma unica si un aspect de neinlocuit numeroase proprietati medicinale.


Warning: fopen(cache/a47d160c8fad1eb680157dcb796621af) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139