Gradinile Tivoli, Copenhaga

Gradinile Tivoli” este un faimos parc de distractie din Copenhaga, deschis in anul 1843, si unul dintre cele mai importante din Europa.  Ceea ce ii atrage pe oameni este amestecul interesant de obiective, gradini si restaurante. Desi s-a dezvoltat continuu de la inaugurare, parcul a reusit sa conserve linia traditionala in materie de arhitectura si parfumul secolului XIX. 

Fastuoasa intrare principala, Vesterbrogade, a fost proiectata de arhitectii Emil Blichfeldt si Richard Bergmann in 1889 – 90, si reprezinta cel dintai obiectiv cu care intra in contact turistii.

Se spune ca Walt Disney, producatorul american de film, a creat Disneyland dupa ce a cunoscut magia Gradinilor Tivoli. Parcul are ceva de oferit pentru fiecare vizitator, astfel, cine prefera mai degraba plimbarea intr-o atmosfera reconfortanta, decat goana cu roller coaster-ul, va gasi aici spatii verzi, lacuri, fantani si peste 400,000 de flori multicolore, dintre care 65,000 lalele.

 Parcul se mai mandreste cu peste 110,000 surse de iluminat personalizate, care fac promenada pe timp de noapte o reala placere. In primavara anului 2013 parcul isi va mari suprafata cu 600 metri patrati, spatiu care ar urma sa fie ocupat de 3 trasee noi in zona tematica Tycho Brahe.

 

 Arhitectura deosebita  a edificiilor din Gradinile Tivoli are tendinte sincretiste, si vom exemplifica prin Nimb Palace Hotel, a carui fatada prezinta turnuri si minarete magnifice in stil maur. Alte cladiri proeminente sunt: Turnul Chinez,  Sala de Concerte, Teatrul de Pantomima si Plaenen. In fiecare toamna, parcul Tivoli se transforma intr-o lume a vrajitoarelor, dovlecilor si felinarelor.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

 • Cinci retete de cocktail cu suc de rosii

  Savuros, dulce-acrisor, plin de gustul rosiilor bine coapte, cu o aroma ce aminteste de gradinile poate nu foarte mari, dar ingrijite cu rabdare si pasiune, sucul de rosii este folosit adesea in bucatarie pentru sosuri extraordinare, dar sta si la baza mai multor retete de cocktail pentru toate gusturile.

 • Gradinile in stil Mughal

  Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

 • Gradinile Zen – cultura filosofica minimalista

  Pe langa faptul ca arata extraordinar, gradinile japoneze oglindesc filosofia si istoria poporului. Foarte rar se gaseste un astfel de cult al gradinii

 • Gradinile de la Villandry, Franta

  Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.

 • Gradinile chinezesti, un peisaj mirific de neinlocuit

  Traditionala gradina chinezeasca si-a facut aparitia in dinastia Tang si a evoluat in timp intr-o maniera frumoasa dand nastere unui design cu bazine si fantani, dealuri, urcusuri si coborasuri implementat si astazi in gradinile din intreaga lume.


Warning: fopen(cache/087b4e9db1de4af21a9a392110baea79) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139