Gradinile Zen – cultura filosofica minimalista

Pe langa faptul ca arata extraordinar, gradinile japoneze oglindesc filosofia si istoria poporului. Foarte rar se gaseste un astfel de cult al gradinii precum ste cel din Rasarit. O forma aparte a gradinilor japoneze sunt gradinile Zen. Initial acestea nu au fost gandite ca spatiu de vizitat si de plimbat, ci indeplinesc o functie foarte importanta, ele fiind “unealta” cu ajutorul careia ne cufundam in meditatie si mergem pe drumul spre iluminare.

Niciuna din caile Zen nu pot fi descrise intr-un articol sau intr-o carte cu 1000 de pagini, deoarece nu este vorba de o invatatura teoretica a intelepciunii, ci de una practica.

Imaginea gradinilor Zen

Kare – San – Sui, dupa cum sunt cunoscute gradinile Zen in japoneza, este amenajata de regula din pietris si pietre, foarte rar se regaseste muschiul sau pomisorii micuti.  Astfel, denumirea originala indica faptul ca este vorba de un “peisaj uscat”.

Chiar daca in gradinile Zen nu se afla niciun fel de sursa de apa, aceasta este simbolizata prin pietris. Spre exemplu, liniile trasate in valuri reprezinta simbolul valurilor sau al unei ape curgatoare, in timp o structura trasata sub forma circulara, simbolizeaza puterea marii linistite.

Alte componente nelipsite din gradinile Zen sunt pietrele. De cele mai multe ori acestea sunt folosite in numar impar si pot simboliza, spre exemplu, insule dintr-un ocean sau chiar si animale micute din natura. Imaginatia si creativitatea nu are limita in ceea ce priveste amenajarea unei gradini Zen. Important este ca formele si liniile din pietris sa fie trasate in jurul pietrelor, astfel incat nicio piatra sa nu fie asezata direct pe o linie.

Muschiul reprezinta simbolul  varstei, al etatii, in timp ce copacul cel al vietii sau al umanitatii.

Gradina Zen intruchipeaza de fapt imaginea spiritului care atinge conditia ideala a vietii si se afla in armonie cu intreaga natura, adica ordonat si disciplinat, linistit si ajungand la perfectiunea.

 

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

  • Gradinile Tivoli, Copenhaga

    "Gradinile Tivoli” este un faimos parc de distractie din Copenhaga, deschis in anul 1843, si unul dintre cele mai importante din Europa.

  • Gradinile in stil Mughal

    Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

  • Gradinile de la Villandry, Franta

    Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.

  • 3 idei pentru o gradina contemporana

    Sa aveti un loc al dumneavoastra unde sa va relaxati dupa o zi aglomerata la birou este un vis. O gradina cu un design contemporan unde sa socializati cu familia si cei apropiati este o idee minunata, usor de pus in aplicare.

  • Toamna. Flori de sezon.

    Atragatoare prin culoarea si aspectul inflorescentelor, Celosia plumosa, este o planta anuala interesanta, cultivata des in gradinile din tara noastra. Inflorirea se produce incepand cu mijlocul verii, inflorescente sub forma de spic aparand in varful tulpinilor din iunie pana in septembrie-octombrie.


Warning: fopen(cache/adac6e7974967db5aaec7ba54d5aba91) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139