Gradinile de pe domeniul Heligan

gradinile de pe domeniul heligan - unul din lacuri

gradinile de pe domeniul heligan - privire aeriana asupra gradinii italiene

Heligan, casa familiei Tremayne pentru mai mult de 400 de ani, este una din cele mai misterioase proprietati din Anglia. La sfatsitul secolului al nouasprezecelea sutele de acri de pamant se aflau pa apogeul frumusetii, dar la numai cativa ani dupa, buruienile si iedera au pus stapanire pe domeniu, transformand gradina intr-o adevarata "frumusete adormita". Zeci de ani mai tarziu, uraganul devastator din 1990 ar fi putut sa arunce pentru totdeauna in uitare gradinile minunate de la Heligan.

In schimb, evenimentele au luat o asemenea turnura, incat acel eveniment nedorit a adus in cele din urma vizitatorii inapoi, iar aspectul paraginit, plin de romansism al domeniului, a captat atentia si imaginatia oamenilor. Mai mult, o mica descoperire in una din incaperi, sub mormane de zidarie, avea sa scoata pentru trezeasca odata pentru totdeauan la viata gradinile. Pe unul din zidurile cazute era scris un motto: "Nu veni aici ca sa dormi", semnat de cei care locuiau in casa la acea vreme si datat - august 1914. Proprietarii au simtit imediat impulsul de a scoate din uitare domeniul odata atat de faimos si dorinta de a-l transforma in cea mai frumoasa si misterioasa gradina.

S-a lucrat intens, cu o echipa mare de lucratori si gradina, care a si castigat un premiu de restaurare, este deja cunoscuta pe plan international. In prezent, proprietatea de intinde pe 100 de acri, proiectul de restaurare completa fiind departe de a fi realizat terminat. Proprietarii isi propun ca Gradinile si domeniul Heligan sa devina si sa ramana un exemplu viu al practicilor intelepte, oferind publicului accesul in misterele si inima naturii.

Principala preocupare a fost aceea de a lucra cu natura, acceptand, respectand, protejand si marind gama de habitaturi care se gasesc pe domeniu. In gradina s-a identificat o varietate foarte larga de de plante salbatice, iar vizitatorii sunt bine-veniti sa exploreze fiecare coltisor si sa incerce sa descopere singuri atat speciile mai cunoscute, cat si pe cele rare.

Un alt loc interesant de vizitat pe domeniul Heligan este Horsemoor Hide, Centrul de Interpretare a Vietii Animalelor Salbatice (unul din primele spatii dedicate acestui domeniu), unde imagini live ale vietii animalelor de pe proprietate pot fi vazute pe ecrane imense de plasma, plasand vizitatorii in viata de zi cu zi a animalelor salbatice; acest lucru e pozibil prin camerele de supraveghere montate in puncte cheie si chiar in cuiburile animalelor si pasarilor. Imaginile ofera, fara nici o indoiala, o privire atenta asupra vietii animalelor si sunt de o importanta vitala pentru practicile de management, pentru ca in functie de ele se iau masuri pentru ingrijirea gradinilor si a animalelor.

Gradinile Heligan sunt compuse din:
Gradinile din Nord (gradina de flori, gradina de legume)
Jungla
Domeniul proprou-zis
Horsemoore Hide & Wildlife Project

Gradina de legume
Intens cultivata de-a lungul anului, gradina de legume acoperea aproape toate necesitatile familiei Tremayne si a invitatilor acestora, in ceea ce priveste hrana. Serele au fost restaurate si in gradinile dintre ziduri se continua si astazi pasiunea din timpurile victoriene pentru cultivarea arborilor cu fructe exotice; gradina de legume este amenajata in asa fel incat telul principal este calitatea produselor.

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de legume (1)

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de legume (2)

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de legume (3)

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de legume (4)

Gradina de flori
Amenajata pentru prina oara acum mai mult de 200 de ani, gradinile de flori ascund o gama larga de structuri realizate in stil romantic si locuri neobisnuite, precum Gradina Noii Zeelande sai Gradina Italiana, pavilioane de vara si piscine, borduri de flori si arbusti, o ravina stancoasa, o grota de cristal si o fantana a dorintelor. Toate aceste elemente sunt legate intre ele printr-o retea de carari si alei marginile de o colectie magnifica de rhododendroni, camelii si multe alte specii istorice de arbusti si tufe cu flori, care infloresc sase luni pe an.

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de flori (1)

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de flori (2)

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de flori (3)

gradinile de pe domeniul heligan - gradina de flori (4)

Jungla
Exuberanta gradina subtropicala gazduieste o intreaga "padure" de arbori deosebiti, cu un foliaj luxuriant, in majoritatea lor adunati de vanatorii de plante din perioada victoriana din jurul lumii. "Jungla" e amenajata in microclimatul care se formeaza in vale, iar aleile serpuite de acces conduc vizitatorul prin tunele de bambus, pe carari marginite de palmieri; mai sunt amenajate langa patru lacuri si o cascada, imbiind la o calatorie departe de clima temperata, in mijlocul ferigilor uriase, al bananierilor si rubarbei.

gradinile de pe domeniul heligan - jungla (1)

gradinile de pe domeniul heligan - jungla (2)

gradinile de pe domeniul heligan - jungla (plantatia de bananieri)

gradinile de pe domeniul heligan - jungla (ferigile uriase, iarna)

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Cherry Brandy

  Varietate de trandafir teahibrid numit dupa un celebru cocktail, Cherry Brandy are un colorit pe care il veti intalni mai rar in gradinile de trandafir, roz in exterior si galben piersica in interiorul florii, impresia fiind de prospetime si eleganta.

 • Farmecul si istoria gradinilor de iarna

  In secolul XVI au intrat in spatiul european o sumedenie de plante din regiuni tropicale si exotice. Clima de pe “Batranul Continent” nu a

 • Gradinile de la Villandry, Franta

  Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.

 • Caracteristicile tipurilor de sol

  Solul este reprezentat de stratul superficial afanat de pe suprafata Pamantului, in care plantele isi au radacinile.

 • Gradinile de la Hampton Court Palace

  Gradinile regale de la Hampton Court sunt un amestec subtil de influente aparute in decurs de 500 de ani in amenajarea gradinilor, desi, asemenea palatului pe care il inconjoara, au servit la inceput numai agriculturii...


Warning: fopen(cache/4b50615c7f7a9aa038090020a39801a9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139