Lumea condimentelor

Condimentele ne rasfata simturile innobiland orice fel de mancare. Inca de mii de ani oamenii stiu sa aprecieze aroma condimentelor. In Antichitate piperul era de-a dreptul venerat, astfel incat o perioada era considerat aproape la fel de valoros ca aurul. Chiar si in zilele noastre condimentele au parte de un fel de renastere bucurandu-ne cu gustul si mireasma lor.
GradinaMea va raspunde in cele ce urmeaza la cele mai frecvente intrebari legate de condimente si de rolul acestora in diversele feluri de mancare.

Care este cea mai mare greseala care se poate face in ceea ce priveste condimentele?
In momentul de fata lumea nu stie sa dozeze in mod corect condimentele, presarand o cantitate mult prea mare. Multe dintre acestea sunt foarte tari, au un gust care predomina asupra intregului fel de mancare eclipsand astfel sarmul produselor de baza.

Cum invatam sa presaram cantitatile corecte in mancare?
In primul rand trebuie sa devenim mai sensibili. Atunci cand condimentam un fel de mancare trebuie sa o facem in mai multe etape. Se incepe cu o lingurita din condimentul pe care dorim sa il folosim, apoi se probeaza bucatele, iar daca acestea nu sunt suficient de condimentate se mai adauga o lingurita. O mancare trebuie gustata intotdeauna de mai multe ori!

Ce trebuie sa avem in vedere atunci cand depozitam condimentele?
Condimentele trebuie asezate intr-un loc in care nu ajunge lumina si trebuie bine inchise ca aroma lor sa nu se piarda. Nu se depoziteaza intr-un recipient transparent! Este foarte important ca acestea sa fie bine inchise de fiecare data dupa ce folosim continutul lor. Nu trebuie depozitate langa o sursa de caldura unde sa fie prea cald. Daca veti citi pe ambalaj "se pastreaza in locuri reci si uscate" nu inseamna ca trebuie tinute in frigider. Pe langa toate acestea trebuie sa stim ca nu trebuie sa luam condimentele niciodata cu degetele umede.

Se pot deteriora condimentele, chiar si in conditiile in care sunt pastrate "regulamentar"?
Ingredientele a caror data de valabilitate a expirat pot sa fie bune inca o data atat cat au fost valabile. In cazul in care exista posibilitatea ca acestea sa isi piarda din aroma, atunci nu ne ramane decat sa marim cantitatea pe care o presaram de obicei in mancare.
Pentru ca acestea sa se pastreze intacte mult timp trebuie protejate prin pastrarea in locurile uscate, fara lumina, cel mai bine in recipiente din portelan.

Surse foto: 1, 2

 

Articole asemănătoare

  • Trandafirul Victor Hugo

    Ales adesea cel mai frumos soi de trandafir din toata lumea, Victor Hugo este un trandafir teahibrid cu o indelungata istorie, pentru ca au existat cel putin patru varietati care au purtat numele celebrului scriitor, iar cel care poate fi admirat astazi a fost creat la jumatatea anilor 80 a secolului trecut.

  • Perele Kaiser

    Cunoscute si sub numele de Bosc, aceste pere se bucura de o surprinzatoare popularitate in toata lumea, fiind cultivate in Europa, Australia, Statele Unite sau Canada, fiind un soi originar din Franta (potrivit altor surse ar fi fost initial cultivate in Belgia).

  • Zambilele Carnegie, prospetime imaculata pentru gradina

    Cu parfumul lor dulce si intens alaturi de album imaculat al inflorescentelor, aceasta varietate de zambile este foarte apreciata de cunoscatorii din toata lumea (o veti intalni de altfel adesea si in florarii) pentru frumusetea sa, dar si pentru ca se cultiva relativ usor.

  • Merele Golden Delicious

    Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.

  • Strugurii Sauvignon Blanc

    Usor de recunoscut datorita ciorchinilor mari, grei, plini de boabe mici si rotunde, de un galben deschis, uneori cu nuante verzui sau chiar auriu, cu aroma intensa si gust dulce, parfumat, Sauvignon Blanc este de departe unul dintre cele mai cunoscute soiuri de vita de vie, folosit in toata lumea pentru producerea unor sortimente de vin foarte apreciate.


Warning: fopen(cache/7b8256ea95192d4b5786a55f8481e336) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139