Zambilele Carnegie, prospetime imaculata pentru gradina

Cu parfumul lor dulce si intens alaturi de album imaculat al inflorescentelor, aceasta varietate de zambile este foarte apreciata de cunoscatorii din toata lumea (o veti intalni de altfel adesea si in florarii) pentru frumusetea sa, dar si pentru ca se cultiva relativ usor. Nu va avea nevoie decat de un sol fertil, putina apa si soare, iar aceasta floare ce pare ca se identifica in fiecare an cu prospetimea primaverii va creste repede si va transforma gradina (poate fi cultivata la fel de bine in ghivece sau jardiniere) intr-un spatiu vesel si viu.

Bulbii acestui soi de zambile se vor planta toamna intr-un loc unde sa aiba in viitor mult soare (tolereaza si locurile semi-umbrite) pentru ca albul lor pur sa fie cat mai intens, mai seducator. Prefera un pamant fertil, cu drenare buna, curatat bine in prealabil de pietris si buruieni, si va trebui udata frecvent, dar  folosind cantitati moderate de apa. Nu sunt flori foarte inalte, tijele cu tot cu buchetele de inflorescente vor avea la maturitate aproximativ 20-25 de cm, dar sunt ideale pentru buchete si decoratiuni florale pretentioase. Parfumate si delicate, de o rara frumusete, sunt din pacate si destul de fragile, rezista relativ putin dupa ce au fost taiate, asa ca este bine sa va bucurati de farmecul lor in primele zile. Nu necesita tratamente sau lucrari de intretinere speciale, iar bulbii Carnegie suporta bine gerurile iernii, asa ca de la jumatatea primaverii vor inflori abundent. Se recomanda sa fie plantate grupat, eventual alaturi de zambile in alte nuante, alcatuind astfel un veritabil joc vegetal in orice gradina. La fel de bine pot delimita un spatiu, il pot umple atunci cand infloresc sau pot fi plantate pentru a forma la maturitate modele geometrice.

Foto: brecks.com

Articole asemănătoare

 • Liliacul Primrose

  Liliacul ramane una dintre cele mai populare alegeri pentru gradina, deoarece este relativ usor de ingrijit si plantat, rezista mult in timp, inflorescentele sunt viu colorate, cu un parfum ce domina totul si transforma orice colt si orice spatiu intr-un spectacol de prospetime si eleganta.

 • Narcisele Rip van Winkle - galbenul perfect pentru gradina

  Este unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri de narcise pentru aspectul estetic, parfumul usor si delicat, felul in care acopera orice spatiu verde cand sunt plantate in palcuri si faptului ca sunt usor de plantat si ingrijit.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

  Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

 • Mobilierul de gradina

  Cine isi doreste sa achizitioneze in aceasta vara mobilier nou pentru gradina, acela va avea o decizie dificila, deoarece pe piata exista o gama larga


Warning: fopen(cache/9378f35b64ca34e47e40ed041b074d60) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139