Muntele Roraima, Guiana

Muntele Roraima se gaseste aproape de hotarele Guianei cu Venezuela si Brazilia  si este unul dintre cele mai  remarcabile obiective din punct de vedere geologic si biogeografic. Spre deosebire de formele de relief cu care ne-am obisnuit, Roraima are aspectul unui bloc de piatra cu pereti verticali care se termina printr-un platou cvasiorizontal.

 Partea superioara contine unele dintre cele mai vechi roci de pe Pamant, datand din Precambrian, adica de acum 2 miliarde de ani. Clinele sale, absolut impracticabile fara echipament performant, sunt rezultatul indelungatului proces de modelare eoliana si sub incindeta ploilor.

 Pentru muntii de acest tip, populatia indigena a creat numele generic tepui care inseamna casa zeilor. Tot aici pot fi date ca exemple urmatoarele platouri din apropiere: Neblina, Autana si Auyantepui, ce rasar din padurea deasa pana la cateva sute de metri inaltime. Acestia tind sa evolueze ca entitati separate, iar cea mai mare densitate de tepuis (circa 115) se intalneste pe vastul platou Gran Sabana.

Pe baza descrierii exploratorilor britanici Everard IM Thum si Harry Perkins, primii europeni care au urcat pe muntele Roraima in anul 1884, scriitorul Arthur Conan Doyle isi imagina tepui-ul Roraima populat cu animale si plante ciudate, in cartea sa Lumea pierduta.

Intr-adevar, platoul muntelui Roraima este complet izolat de padurile de la baza ceea ce il face o adevarat insula ecologica. Consecintele altitudinii sale sunt resimtite in primul rand din perspectiva climatica iar mai apoi din cea vietuitoarelor care il populeaza. In partea superioara temperaturile sunt mai scazute iar umiditatea este mare,  in timp ce la baza climatul ramane tipic tropical.

Stratul insignifiant de sol intalnit pe platou reprezinta suportul catorva specii de plante si animale bine adaptate. Aici se dezvolta de pilda incintantele plante carnivore,  cateva tufisuri de tipul Bonnetia roraimae si unele alge.

 Muntele Roraima este simbolul Parcului National Canaima ce a intrat in patrimoniul mondial UNESCO gratie batranilor colosi tepuis in anul 1994. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rosiile San Marzano, gustul Italiei in orice reteta

    Sunt tomate semi-tarzii, care atrag atentia datorita formei deosebite, cu o pulpa suculenta, carnoasa, buna si pentru salate pline de prospetime, si un gust dulce, usor acid, deosebit de placut

  • Parcul National Teide, Tenerife

    Parcul National Teide din Tenerife are trasaturi care il fac cu adevarat unic. Regiunea declarata parc national in 1954, se compune din craterul urias al unui stratovulcan, avand circumferinta de 48 km, si Muntele Teide.

  • Parcul National Sagarmatha, Nepal

    Parcul National Sagarmatha se gaseste in regiunea Khumbu din Nepal si cuprinde un sector important din “acoperisul lumii”, Muntele Everest. A fost infiintat in 1976 si peste doar 3 ani declarat monument al naturii de organizatia UNESCO

  • Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare

    Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.

  • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

    Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,


Warning: fopen(cache/e956e1c84ed24d649113baf988ec9ff0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139