Musetelul, medicul de plante

 Matricaria recutita sau musetelul este cunoscut uneori sub denumirea de "medicul de plante", intrucat se crede ca acesta ajuta la cresterea si sanatatea altor plante, in special a celor care produc uleiuri esentiale.

Denumirea plantei: musetel (Matricaria recutita sau Chamomilla recutita)

Familia: Asteraceae

Denumiri populare: mamorita, marariul cainelui, matricea, moruna, mositel, musatea, musetel de camp, ochiul boului, poala Sfintei Marii, roman, romanita, romasca, romanit;

Ecologie si raspindire: este o planta originara din sudul si sud-estul Europei, raspandita astazi pe toate continentele. La noi creste in locuri insorite si mai umede, prin sate pe langa garduri, drumuri si cai ferate, pe langa locuintele oamenilor, prin lanuri, pe pajisti, cu predilectie pe soluri nisipoase usoare.

Aproape des e intalnita in campie pe solurile saraturoase. Este cultivata in toate zonele tarii. Uneori poate fi confundata cu alte plante.

Perioada de vegetatie: infloreste din luna aprilie pana la sfarsitul lunii august. Uneori infloreste de 2 ori pe an, a doua oara in septembrie.

Perioada si organul de recoltare: se utilizeaza florile acestei plante ce se cultiva din mai pana in august.

Boli in care se utilizeaza: este utilizata ca antiinflamatoare, analgezica, antiseptica, antihistaminica, antispastica, cicatrizanta, gastrica, actiune emolienta, tonic capilar.

Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, diaree, gripa, guturai, menstre cu dureri, astm bronsic, insomnii.

Uz extern: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculoza, rani purulente, ulceratii, leucoree, reumatism, arsuri, sinuzite.

Articole asemănătoare

 • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

  Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.

 • De ce merita sa achizitionezi un Filodendron

  “Philodendron” este un gen de plante reprezentat prin sute de specii, din care doar cateva sunt intalnite curent in apartament.

 • Magia florilor de Lisianthus

  Florile de Lisianthus au un aspect care inspira feminitate, sunt genul de plante admirate de oricine dar pe care foarte putini oameni stiu sa le numeasca corect. Numele provenit din latina inseamna floare amara, si face trimitere la

 • Farmecul si istoria gradinilor de iarna

  In secolul XVI au intrat in spatiul european o sumedenie de plante din regiuni tropicale si exotice. Clima de pe “Batranul Continent” nu a

 • Goldenrod, o planta de toamna cu proprietati medicinale

  Goldenrod, cunoscuta si sub numele solidago, este o planta ce face parte din familia Asteraceae, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari familii de plante cu flori din lume, cuprinzand mai mult de 1500 de genuri si aproximativ 23.000 de specii raspandite in intreaga lume.


Warning: fopen(cache/7371de12d58bfcc868dd3c4743b34dbe) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139