Nufarul - floarea care lumineaza mintea si spiritul

Prin cuvinte simple, exprimand voluptatea naturii si placerea vietuirii in apropierea ei, isi incepe poetul nostru national poezia "Lacul" aparuta  in "Convorbiri literare" la 1 septembrie 1876, spunand: "Lacul codrilor albastru/ Nuferi galbeni il incarca ".

Din cele mai vechi timpuri, poeti si mari ganditori ai lumii au fost fermecati de puritatea florilor de lotus si de nufar, primind adesea de la ele inspiratia unor trainice realizari. Nu intamplator pentru budisti floarea inseamna iluminarea, mai mult decat cea intelectuala, cea care inalta spiritul.

Inca dinainte de raspandirea budismului in China, lotusul era floarea verii iar iulie era numita "luna lotusului". In culturile orientale lotusul, floare sacra, simbolizeaza fertilitatea, viata, bucuria, renasterea. 

O poveste din Dakota nareaza despre aparitia nufarului. Odata, din cerurile noptii a coborat Fecioara din stele, cu gand sa traiasca de atunci inainte alaturi de oameni. Tatal si-a trimis fiul impreuna cu Fecioara din stele la un intelept care locuia peste lac pentru a-i cere acesuta cuvinte povatuitoare. Dar pe cand traversau apa, barca tanarului s-a lovit de un bustean, Fecioara din stele a cazut in apa si s-a inecat. Dimineata, pe acel loc a aparut prima floare de nufar.  

Pentru ca nufarul creste si in mlastini dar are o frumusete rar intalnita, a devenit o metafora a evolutiei omului de la intunericul ignorantei catre lumina spirituala. O zicala budista spune ca nuferii cei mai frumosi cresc din cele mai murdare ape, iar in acest sens scria si Lucian Blaga candva iubitei sale: "..nu stii/ ca numan-n lacuri cu cu noroi in fund cresc/ Nuferi?".

Floarea numita lotus a fost impartita in doua categorii: lotusul indian cu flori mari rosii ori albe, si nufarul, care de obicei este alb sau galbui, la fel ca in poezia lui Mihai Eminescu.    

In general nufarul semnifica puritatea sufleteasca a primitoarei si intentiile curate ale celui care ofera. Acesta este cazul in care oferirea florii este un gest de iubire. El mai arata respectul profund pentru o anumita persoana si aprecierea calitatilor sale sufletesti.

Imagine: Claude Monet, Nuferi (1906)

Sursa foto

C. I.

Articole asemănătoare

  • Armonie florala cu Feng Shui

    Florile sunt surse de energie, vitalitate, echilibru si creativitate pentru orice locuinta. Potrivit principiilor Feng Shui energia chi este regenerata usor cu ajutorul florilor, expresia yang a plantelor, si nu trebuie sa le alegeti doar pentru frumusete si parfum. Culoarea este importanta, varsta florii, perioada in care o alegeti si locul in care o veti amplasa, chiar si materialul din care este facut ghiveciul sau jardiniera, toate pot schimba in bine sau in rau – daca sunteti pasionati de Feng Shui – atmosfera din casa.

  • Primavara, aducatoare de sanatate trupeasca si echilibru interior

    Primavara, singurul sezon de peste an in care natura biruie si jubileaza, are puterea sa ne schimbe odata cu vremea de afara mohorata pana mai ieri. Schimbarea anotimpurilor a fost dintotdeauna prilej de schimbare interioara, din rau in bine si viceversa.

  • Ardei gustosi, umpluti cu orez si carne de curcan

    Pentru zilele speciale in care avem musafiri si nu numai, puteti pregati ceva pe masura: ardei gustosi, umpluti cu orez si carne de curcan.

  • Retete de post. Chifle umplute cu ciuperci si legume

    O mancare rapida si gustoasa, care se incadreaza si la retete de post, puteti realiza preparand reteta de chifle umplute cu ciuperci si legume.

  • Femeile de orice varsta si alimentatia sanatoasa

    Avand o alimentatie sanatoasa puteti avea grija de dumneavoastra dar si de cei dragi care va inconjoara. Stim cu totii ca alimentatia influenteaza felul in care ne simtim si aratam.


Warning: fopen(cache/208e462a9e56560fd8fcfd9b7ef82f42) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139