Planifica o gradina pe gustul pasarilor. Este simplu si eficient!

Deteriorarea habitatelor naturale este un fenomen pe care nimeni nu pare sa-l gestioneze corect si eficient in prezent. Sub incidenta presiunii antropice, multe pasari salbatice sunt in cautarea unui refugiu in interiorul spatiului invadat de oameni, iar solutia lor poate fi gradina oricaruia dintre noi.

O gradina bine intocmita nu se evalueaza doar dupa speciile de plante pe care le gazduieste, ci si dupa oaspetii (nedaunatori) sositi din salbaticie. Proiectarea unei gradini pe placul pasarilor este simpla si avantajoasa din multe puncte de vedere, se cer doar cateva cunostinte minime despre micile fapturi.

Sa distrugem un mit! Casutele pentru pasari

Cel mai popular mit care circula pe acest subiect este ca montarea unei casute pentru pasari, sau a unui dispozitiv pentru apa si hrana, este suficienta pentru a atrage pasarile. Este adevarat ca adapostul si hrana sunt esentiale, ca pentru orice vietate, insa exista lucruri mult mai importante care le induce solidaritatea fata de un anumit spatiu.

Decat sa le oferi seminte, iar acestea sa ramana nemancate, mai bine invata ce surse naturale de hrana le-ai putea planta ca sa revina de buna voie. Nu in ultimul rand, gradina pentru pasari trebuie sa fie un mediu care sa asigure adapost impotriva pradatorilor si a conditiilor meteorologice mai aspre. Daca doriti sa le dati o mana de ajutor, puneti-le la dispozitie “materiale de contructie” pentru cuiburi, precum paiele sau frunzele uscate.
 
De ce o gradina pe placul pasarilor?

Exista nenumarate specii de pasari, fiecare cu frumusetea, farmecul si rolul sau bine stabilit de Creator in natura. Ceea ce numim noi “cantec”, este de fapt un limbaj complex prin intermediul caruia se transmit diferite semnale membrilor aceleiasi specii. Sa recunoastem, nimic nu este mai incantator si relaxant la primele ore ale diminetii decat concertul pasarelelor!

Din alt punct de vedere, pasarile sunt sanitarii neobositi ai gradinilor, cei care impiedica inmultirea la nesfarsit a omizilor si a altor daunatori in defavoarea vegetatiei. 

Este deosebit de important pentru pasari ca gradina dumneavoastra sa furnizeze suficienta hrana in lunile de iarna. Semintele de floarea soarelui sunt o sursa excelenta. Cand vremea de afara este mai calda este nevoie de o varietate mai mare: flori producatoare de nectar, insecte, fructe etc.

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.


Articole asemănătoare

 • Camarosa - unul dintre cele mai populare soiuri de capsuni

  Cu randament bun si gust dulce, puternic, intens si o aroma pe masura, Camarosa este un soi de capsuni de origine americana cu fructe mari, cu o culoare puternica, aspect comercial deosebit si care suporta bine atat depozitarea cat si transportul.

 • Sfaturi pentru o gradina de interior

  Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

 • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

  Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.

 • Solul potrivit, secretul unei gradini perfecte

  Solul potrivit este secretul pentru a avea o gradina exact asa cum va doriti. Fara pamant de calitate, incarcat cu elemente nutritive, a planifica o gradina este ca si cum ati pleca neinarmat intr-o lupta.

 • Vreti sa aveti o gradina vesela intreaga vara?

  V-ati intrebat vreodata cum sa faceti sa aveti o gradina inflorita si viu colorata toata vara? Daca da si nu ati reusit sa gasiti raspunsul, acesta este foarte simplu. Trebuie sa urmati cativa pasi usori pe care nu toata lumea ii cunoaste.


Warning: fopen(cache/b4ef821d6e11c9d8cf916e85a05db469) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139