Plante de apartament - Rodiu pitic

rodiu

 

Denumire stiintifica: Punica granatum "Nana"

Numele plantei provine de la vechea denumire a Tunisiei - Punia, unde a fost descoperita initial.

Familie: Punicaceae

Origine: Hymalaya, Tunisia si Iran.

 

 

Prezentare: Rodiul este un arbust fructifer cu aspect de tufa, frunze caduce, mici si lucioase, de un verde crud, usor ascutite si flori sub forma de corole, de culoare rosu-aprins. Fructele mari, sferice, asemanatoare unor mere rosii-portocalii cu coaja groasa, apar la inceputul toamnei doar pe plantele de gradina.

Varietatea pitica are o crestere redusa, ajungand pana la cca 80 cm. Are aceleasi caracterisitici ca ruda sa mai mare, insa in conditii de apartament, rodeste arareori.

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire.

Reprezentativa pentru zona de provenienta, punica, necesita conditii aparte de ingrijire, putand fi catalogata uneori, drept o planta greu de cultivat in interior.

 

 

Lumina si caldura sunt principalii factori ce pozitioneaza planta in categoria celor pretentioase, acestia avand o importanta esentiala in obtinerea unui  frunzis frumos si mai ales a florilor si fructelor atat de decorative. O fereastra foarte insorita reprezinta locul ideal pentru ghiveciul rodiului pitic pe tot parcursul anului.

Daca dispuneti de gradina, din mai pana in septembrie, puteti scoate ghiveciul afara. Suporta bine caldura arzatoare din timpul verii, pulverizarea frunzelor in aceste conditii de arsita, fiindu-i de mare ajutor.  

Pe perioada rece, planta intra in repaus vegetativ, avand nevoie de un spatiu luminos, dar racoros.

 

 

Udarea completeaza registrul conditiilor absolute necesare pentru obtinerea aspectului decorativ al plantei. Efectuata cu regularitate vara, la fiecare 2-3 zile in perioada de canicula si fara a lasa pamantul sa se usuce prea tare, aceasta se reduce pe perioada rece, pana la o udare pe saptamana, pentru a ajuta planta sa intre in repaus.

 

 

Ingrasamantul pentru plante cu flori administrat o data la 2 saptamani in perioada de vegetatie ajuta planta sa infloreasca frumos.

Punica granatum Nana nu ridica pretentii cu privire la calitatea substratului de cultivare, un pamant de gradina fiind mai mult decat suficient. Schimbarea acestuia in fiecare primavara, o data cu transplantarea intr-un ghiveci mai mare, reduce substantial necesitatea aplicarii de fertilizanti.

 

Inmultirea nu este deloc dificila, oricine indrageste aceasta planta putand-o obtine foarte usor din seminte sau butasi inradacinati in apa sau pamant.

 

Trucuri si sfaturi speciale:

Intrucat florile se formeaza pe ramurile noi, tunderea plantei toamna tarziu sau primavara dupa ultimul ger, asigura o buna ramificare si implicit o multitudine de flori.

In zilele de canicula extrema, pulverizati frunzele cu apa atat dimineata devreme cat si seara, dupa apusul soarelui. Veti avea astfel un rodiu cu frunze sanatoase, fara pete de arsura, dar mai ales, veti reduce riscul atacurilor acarienilor

 

Alte specii: Punica granatum var. "Flore Pleno" are flori rosii duble, Punica granatum var "Flore Pleno Alba"  are flori duble de culoare alba.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

 • Istoria violetelor africane

  Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

 • Despre iarna, plante de apartament si boli

  In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

 • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

  Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

 • Sase plante de apartament usor de ingrijit

  Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

 • Clivia Miniata, un superb crin de apartament

  Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.


Warning: fopen(cache/0d268218a0fdc5d7ea48df1f1ece6808) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139