Plante decorative. Caladium.

caladium (verde cu roz)

caladium (verde deschis cu purpuriu)

caladium (verde cu rosu)

caladium verde deschisFamilie: Araceae
Origine: America de sud
Inaltime: 30-75 cm
Expunere: partial umbra, umbra
Udare: frecventa
Tip de pamant: umed, bine drenat

Descriere:
Caladium este originara din America tropicala si este crescuta pentru foliajul extraordinar. Dimensiunea frunzelor variaza intre 15-30 cm, iar culorile includ o paleta larga de alb si verde, rosu si verde, alb cu pete rosii sau nervuri verzi, unele avand chiar pete de culoarea lavandei. Prefera o atmosfera calda si umeda, si temperaturi de minim 23°C vara si 12°C iarna.

Cultivare si ingrijire:
Caladium nu este o planta rezistenta, desi este posibil, in conditii bune, sa treaca peste iarna; ajunge la dimensiunea maxima intr-un sezon. Trebuie sa il protejati de razele directe ale soarelui daca vreti sa aiba culori cat mai vii. Unele specii noi de caladium tolereaza soarele, dar majoritatea prefera un loc aflat partial la umbra sau chiar numai la umbra. Pentru ghiveci, pamantul trebuie sa fie cald (20°C) si umed; daca pamantul este foarte rece sau inghetat, radacina se va dezvolta mai greu sau e posibil sa putrezeasca. Se uda frecvent si din abundenta, avand grija ca pamantul sa ramana umed, dar nu imbibat cu apa - nu lasati planta sa stea in pamant saturat cu apa pentru ca va putrezi. Fertilizati caladiumul din cand in cand cu un ingrasamant solubil pentru a incuraja dezvoltarea puternica a foliajului.

caladium (rosu cu verde) caladium

Puteti sa cultivati caladium din radacini noi sau sa cumparati planta. Radacinile mari au mai multi muguri cu frunze. Fiecare radacina e formata dintr-un mugur mare inconjurat de altii mai mici. Daca lasati sa creasca mugurul principal, cele mai multe specii de caladium vor produce putine frunze, asa ca este recomandat sa il taiati cu un cutit - aveti grija sa nu rupeti mugurii mai mici.

Pastrati radacini de caladium ca sa le plantati anul viitor. Dezgropati radacinile toamna, inainte ca frunzele sa isi piarda culoarea, si lasati-le sa se usuce timp de o saptamana. Dupa aceea, taiati sau smulgeti foliajul de pe radacina, indepartati pamantul uscat si apoi depozitati-le intr-o cutie sau un vas cu turba si muschi, intr-o camera in care temperatura nu scade sub 10C. Radacinile trebuie asezate in asa fel incat sa nu se atinga intre ele. Daca respectati aceste indicatii caladium-ul dvs. va avea un foliaj demn de invidiat si anul urmator; de obicei, daca planta este tinuta peste iarna in ghiveci si tratata ca oricare alta planta, foliajul ei nu va fi la fel de spectaculos in al doilea an.

In februarie sau martie puteti planta radacinile de caladium. Trebuie sa le scoateti cu grija din cutia in care le-ati depozitat, sa le scutrati de pamant si sa le asezati pe un strat curat de turba. Imediat ce se formeaza mustati noi, plantati-le in ghivece cu diametrul de 10 cm si asezati-le intr-o camera calduroasa, cu atmosfera umeda, ferit de razele directe ale soarelui. In aceasta faza, caladium trebuie udat cu grija pana ghiveciul se umple de radacini, si abia apoi transplantati-le in vasa mai mari. Compostul cel mai bun este 2 parti pamant lutos si in parti egale turba, frunze putrezite si ingrasamant natural (ideal e balegarul).

Dimineata si dupa-amiaza stropiti frunzele cu apa. Tratati floarea cu un ingrasamant lichid de doua ori pe saptamana, atunci cand ghiveciul este plin de radacini. Daca planta are un aspect ingramadit, puteti inlatura frunzele slabe sau nesemnificative din punctul de vedere al culorii. Spre sfarsitul verii, cand si frunzele isi pierd culoarea, se uda din ce in ce mai putin.

caladium

 

caladium

caladium

caladium

Inmultire:
Divizarea radacinilor se face primavara, dupa ce au inceput sa se dezvolte. Mugurii se planteaza in turba si se tin intr-un mediu cald si uscat; cand radacinile au crescut se transplanteaza in ghivece mai mari.

Probleme si daunatori:
- putrezirea radacinii, care poate aparea atat pe perioada de stagnare, cat si in perioada de dezvoltare a plantei. Pentru combaterea acestei probleme, plantati numai radacini sanatoase, si pe perioada de iarna depozitati radacinile in conditii propice (evitati umezeala prea mare sau temperaturile scazute). Radacinile procurate primavara trebuie tinute la temperatura camerei.
- patarea frunzei sau mana, care poate fi combatuta prin inlaturarea frunzelor atacate, imediat ce s-au observat primele semne de boala.
- arderea frunzelor pe margine sau ondularea/strangerea lor este cauzata de stropirea intamplatoare a frunzelor cu fertilizator, a udarii reduse sau a udarii in perioada cea mai calda a zilei.

Specii: C. humboldtii (argyrites); C. bicolor; C. schomburgkii; C. chantinii; C. hortulanum.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Panseluta in medicina naturista

    Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu.

  • Veronica White

    Veronica White reprezinta o optiune decorativa accesibila ca pret si usor de ingrijit, foarte frumoasa datorita manunchiurilor de flori mici, albe, delicate, tulpinile putand sa ating la maturitate lungimea de 50 de cm.

  • Plante de birou usor de ingrijit

    Arborele de jad este perfect pentru birou, fie ca il cumparati pentru dumneavoastra, fie ca il oferiti in dar.

  • GardenLife - Expozitie dedicata amenajarii gradinii si terasei

    Daca doresti sa iti transformi gradina intr-un loc de relaxare pentru intreaga familie, Garden Life iti prezinta cele mai noi idei de proiectare si arhitectura peisagistica, plante decorative, arbusti, mobilier pentru gradina, ustensile si masini pentru gradinarit.

  • Cele mai bune 5 plante cu frunzis in Feng Shui

    Tipul plantelor, forma frunzelor sau portul lor, precum si locul in care trebuie pozitionate in casa sau birou sunt iarasi cateva criterii de care trebuie sa tineti cont, atunci cand doriti sa realizati un decor Feng Shui.


Warning: fopen(cache/9c6466b0f7a3f3abd5d99bdda04d2829) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139