Plante exotice. Kedrostis Africana.

 

Denumire stiintifica: Kedrostis africana

 

Denumiri sinonime: Bryonia Africana, Coniandre africana

 

Familie: Cucurbitaceae

 

Origine: Africa

 

Aspect si prezentare:

 

Kedrostis africana este una din cele aproximativ 25 de specii de Kedrostis, majoritatea originare de pe continentul african. O planta cataratoare, ruda a cunoscutilor dovlecei, care se ajuta adesea de ramurile lungi flexibile si de carcei pentru a se sprijini de suporturile de crestere.

 

In tara noastra este rar intalnita, datorita originilor sale exotice si dificultatii de procurare.

 

Interesanta este forma ingrosata a bazei tulpinii, care are aspectul unei nuci ce pe masura trecerii timpului capata proportii deosebite, putand ajunge chiar si la 50 cm. Acest caudex, caci despre el este vorba, este de fapt ceea ce intriga si atrage totodata la aceasta planta. 

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

 

Lumina intensa este recomandata ca una din conditiile principale de cultivare a acestei mici minunatii. Cateva ore de soare direct pe zi vor garanta cresterea unui frunzis frumos, delicat, de culoare verde intens, dar mai ales densitatea acestuia si prin urmare si dezvoltarea caudexului.

 

Caldura va fi si ea in stransa legatura cu lumina, Kedrostis africana avand nevoie de temperaturi moderate, cuprinse de regula intre 15 si 26 grade Celsius. In perioada de repaus, planta tolereaza si cateva grade sub limita minima precizata dar, nu mai putin de 12 grade Celsius.

 

Nu pretinde udari abundente, dimpotriva, cantitatile de apa administrate vor fi moderate, astfel  incat sa nu existe riscul putrezirii radacinilor. Vara sunt suficiente 2 udari pe saptamana iar in restul anului, ideala este udarea la interval de 8-10 zile.

 

Are nevoie de umiditate ridicata numai in perioada calda, mai ales pentru evitarea unor eventuale atacuri cu insecte daunatoare (afide si acarieni). Iarna pretinde pulverizarea frunzelor, doar daca temperatura depaseste 20 grade Celsius.

 

Ca majoritatea plantelor cu caudex, Kedrostis africana necesita un substrat de cultura specific cactusilor si suculentelor, bazat pe mranita, turba si nisip. Se poate prepara un amestec echilibrat din pamant lutos de gradina, nisip, pietris fin maruntit si turba usoara.

 

Este recomandat sa folositi doar ingrasaminte lichide pentru cactusi, pe care sa le diluati in apa de udare si sa le aplicati numai in perioada de vegetatie (din primavara pana toamna).

 

Inflorirea se produce arareori la exemplare cultivate in conditii de interior. In zona de origine, floricele mici stelate de culoare alb-galbuie apar imp de cateva saptamanai, incepand cu sfarsitul primaverii, si lasad apoi loc unor frunze mici de culoare rosu-oranj.

 

Se poate inmulti si prin butasi de ramura, dar numai exemplarele obtinute din seminte vor forma acel caudex pronuntat atat de decorativ si de impresionant.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Tundeti-i ramurile lungi si firave la inceputul primaverii pentru a ajuta micuta planta sa lastareasca frumos si viguros.

 

Alte specii si varietati: K. hirtella, K. ledermannii, K. nana, K. rigidiuscula, K. longipedunculata, K. gilgiana, K. natalensis, K. mollis, K. cinerea.

 

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Cinci plante amenintate cu disparitia

    Stejarul de pluta: poate parea ciudat, dar principalul "responsabil" pentru diminuarea suprafetelor pe care se cultiva aceasta specie o reprezinta cererea in scadere.

  • Recorduri din lumea naturii

    Gradinaritul este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti mentine sanatatea. Daca nu vreti sa mergeti la sala pentru exercitii 20 de minute pe zi petrecut lucrand gradina sunt suficiente pentru echilibrul psihic si fizic.

  • Flori indragite ale lunii iulie

    Luna Iulie ofera prilejul de a trece in revista cateva dintre felurile principale de flori estivale. Din dorinta de a fi cat mai cuprinzatori, am pus cap la cap cele mai importante

  • Furmuseti albastre

    Florile albastre sunt intotdeauna la moda. Exista multe specii fascinante care cresc in ghivece, pe terasa sau balcon, prin urmare merita sa va lasati sedusi de spelndorile azurii.

  • Gradina Bagh-e Eram din Shiraz, Iran

    Gradina Bagh-e Eram se gaseste in orasul iranian Shiraz si a fost realizata in secolul al XIX-lea pe temelia uneia mai vechi de veritabilul arhitect Mohammad Hassan.


Warning: fopen(cache/2b7ade694a49ba3b66e1f00a67a4d913) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139