Rezervatia Naturala Silkosiya, Bulgaria

Varietatea si frumusetea elementelor florei si faunei au impus in aproape toate tarile din lume crearea de spatii destinate conservarii patrimoniului natural. O astfel de structura este Rezervatia Naturala Silkosiya aflata in muntii Standzha din sud-estul Bulgariei.

Ca o garantie ca echilibrul fragil al naturii nu va fi perturbat, statutul rezervatiilor naturale a fost reglementat prin lege implicand cooperarea activa a guvernelor. Silkosiya este cea mai veche structura de acest tip din tara sa, fiind declarata ca atare la 23 iulie 1931. Faptul a sosit ca o binecuvantare pentru cele doua sate din apropiere, Kosti si Balgari, care ulterior au putut creste economic pe seama dezvoltarii turismului.

Rezervatia Naturala Silkosiya cuprinde o parte din bazinul hidrografic al raului Veleka si masoara circa 396 ha. Formele de relief sunt diverse, fiecare sector fiind caracterizat de plante regasite de regula la latitudini geografice diferite.

Spre exemplu, in partea inferioara a bazinului hidrografic exista o zona mlastinoasa in care cresc predominant specii ale Europei Centrale.  Din acest motiv Rezervatia Naturala Silkosiya prezinta si un mare interes pentru oamenii de stiinta. In plus, se spune ca acesta este singurul loc de pe continent in care veti mai intalni mosmon salbatic.

De regula padurile de fag se dezvolta in zonele mai inalte si mai reci pe cand cele de stejar in cele mai joase. In rezervatia Silkosiya natura face o exceptie insa, stejarul este stapan peste zonele inalte.

Nici la capitolul "Fauna" nu se prezinta deficitara Rezervatia Naturala Silkosiya. Intreaga regiune este un paradis al pasarilor. Dintre mamiferele de talie mare se remarca lupul si pisica salbatica. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

  Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare.

 • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

  Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

 • Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

  Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

 • Parcul National Rodna

  Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania.

 • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

  Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,


Warning: fopen(cache/348e90e31c9333c39143975100d8dcff) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139