Roua cerului, spaima insectelor

 Roua cerului, denumita stiintific Drosera rotundifolia, este una din putinele plante carnivore ce pot fi intalnite si in Romania; specie ocrotita, ea poate fi admirata in turbariile muntoase, majoritatea astazi aflata in rezervatii naturale.

 

Planta este deosebit de mancacioasa: aproximativ 50 de insecte pe an.  Poate fi usor recunoscuta dupa florile de culoare alba si indeosebi dupa frunze, care au pe suprafata lor numerosi peri glandulari cu rol in digerarea insectelor. Perisorii, numiti si tentacule, secreta substante lipicioase care se aduna sub forma unor picaturi stralucitoare de roua, de unde vine si denumirea plantei.

 

Radacinile droserei sunt destul de slab dezvoltate. Frunzele sunt dispuse sub forma unei rozete bazale. Petiolul lor este lung, iar limbul este acoperit de peri. O insecta care se asaza pe o frunza a acestei plante se lipeste de sucul lipicios al perilor maciucati. Facand miscari de eliberare, ea se lipeste de mai multi peri. Perii se incolacesc in jurul insectei si secreta un suc lipicios, abundent, care sufoca insecta. Ea este apoi digerata de anumite enzime proteolitice timp de cateva zile, din insecta ramanand doar scheletul chitinos. 

 

Alte plante carnivore in Romania sunt Adrovanda vesiculoasa, o planta acvatica ce are infatisarea unei tufe plutitoare si cu frunze ale caror modificari constituie veritabile capcane, fara nicio iesire pentru animalele acvatice mici. O alta cunoscuta planta carnivora de la noi, din balti si lacuri, este otratelul de balta (Utricularia vulgaris).

 

Tratament naturist: roua cerului se utilizeaza la prepararea ceaiului impotriva tusei, in amestec cu cimbru si coacaze. Substantele continute de drosera au rol antibiotic.

 

In folclor, roua cerului este una din plantele careia i s-a atribuit renumele de "iarba fierului", despre care se spune ca are puterea de a desface orice lacat.

Drosera rotundifolia


Turbarie cu Drosera rotundifolia



Drosera rotundifolia: detaliu


Drosera rotundifolia: detaliu

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Muntii Maramuresului

    Parcul Natural Muntii Maramuresului a luat nastere in noiembrie 2004 avand ca argument principal biodiversitatea crescuta si imbinarea fericita a activitatilor umane cu mediul inconjurator.

  • Plantele ornamentale si acarienii

    Acarienii fac parte din clasa Arahnidelor, adica sunt rude mai apropiate paianjenilor si scoprionilor decat insectelor, in ciuda aparentei. Acestia traiesc aproape in orice tip de habitat: in desert, tundra, pe varfuri de munte, pe animale, oameni etc.

  • Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

    Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

  • Efectele nocive ale ploii acide

    Termenul "ploi acide" se refera in principal la depunerile umede (ploaie, zapada, lapovita, ceata si nori de apa, roua) si la cele uscate (particule de gaze acidifiante, componente acide).

  • Insecte benefice pentru gradina

    Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim "prieteni" cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor specii de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dumneavoastra.


Warning: fopen(cache/70891ee529afe126c363f66be8df77fa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139