Tigrinum - crinul tigrat pentru gradina ideala

Un soi oriental de crin de o rara distinctie, Tigrinum este imediat recunoscut datorita petalelor sale de un portocaliu deschis, intens, cu numeroase pete intunecate, de forma rotunda, model decorativ care va face din orice buchet si cu atat mai mult din orice gradina un adevarat spectacol exotic. Depasesc de regula un metru inaltime, au multe inflorescente care ajung pana la 12 cm, si din fericire acest crin tigrat nu este deloc pretentios. Chiar daca aspectul aparte v-ar putea face sa credeti ca este o floare ce poate fi cultivata doar de specialisti, in realitate este una dintre cele mai adaptabile varietati de crin. 
 
Cu o rezistenta buna la boli si daunatori, dar si la perioadele rece, Tigrinum poate fi plantat in gradina intr-un loc cu mult soare (poate creste si in spatii cu semi-umbra dar nu va fi la fel de puternic, iar culorile vor fi mai stinse), in orice tip de sol atat timp cat are drenare buna si cel putin in prima perioada este udat frecvent. Creste repede si viguros, iar daca il udati periodic in primele saptamani va veti bucura de flori sanatoase, numeroase si de dimensiuni apreciabile. Rezista bine in timp, inflorind de la un an la altul, de la jumatatea pana spre sfarsitul verii, si chiar mai tarziu daca temperaturile o permit. Se planteaza primavara sau toamna si pentru un plus de efect decorativ puneti 2-3 bulbi unul langa altul, alegand pe cat posibil un loc din gradina unde acest crin sa nu fie umbrit sau sa se gaseasca in calea unor curenti reci de aer. 
 
Pentru buchete alegeti crini ai caror boboci sunt pe cale sa se deschida, taiati tulpina diagonal cu un cutit bine ascutit si daca schimbati frecvent apa din vaza si aveti grija ca frunzele sa nu fie sub nivelul lichidului va veti bucura de frumusetea florilor pentru 7 pana la 10 zile.

Foto: gardenia.net

Articole asemănătoare

 • Narcisele Rip van Winkle - galbenul perfect pentru gradina

  Este unul dintre cele mai populare si mai apreciate soiuri de narcise pentru aspectul estetic, parfumul usor si delicat, felul in care acopera orice spatiu verde cand sunt plantate in palcuri si faptului ca sunt usor de plantat si ingrijit.

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • Plante bulboase care tin rozatoarele departe de gradina

  Nimeni nu acorda prea multa importanta rozatoarelor pana in clipa cand ajung o amentintare pentru gradina. Bulbii florilor, pe langa faptul ca sunt o tinta usoara, constituie o adevarata “delicatasa” pentru micile animale, fapt care impune adoptarea urgenta a unor masuri “defensive”.

 • Gradina mea in luna Februarie

  Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

 • Mobilierul de gradina

  Cine isi doreste sa achizitioneze in aceasta vara mobilier nou pentru gradina, acela va avea o decizie dificila, deoarece pe piata exista o gama larga


Warning: fopen(cache/f618e3af598ce46632a73400fc120ffc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139