Trandafirul chinezesc

Trandafir chinezesc 1Trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa sinensis) - este singura varietate din familia Malvaceae care se cultiva ca planta de apartament.
Este un arbust ce poate creste pana la 2 m. Florile, in culori foarte variate, cresc in varful lastarilor si pot fi simple sau duble.
Trandafirul chinezesc infloreste primavara si toamna, dar daca are lumina suficienta, el poate inflori tot timpul anului. Floarea dureaza doar o zi dar este foarte frumoasa. Uneori planta poate avea si 5 flori deschise in acelasi timp pe o singura ramificatie a tulpinii.
Dupa fiecare sezon, in care planta creste aproximativ 70 cm, mai mult in laterale decat in inaltime, este necesara taierea crengilor mai lungi, pentru o buna ramificare.

Trandafir chinezesc 2Temperatura optima este in jur de 20 gr. C dar planta poate rezista si la peste 40 gr. C daca este asezata la umbra. Daca este expusa direct la soare, frunzele se vor rasuci iar planta va avea nevoie de cantitati mari de apa la radacina.
Iarna nu lasati planta la temperaturi sub 10-15 gr. C pentru ca riscati sa o pierdeti.
Daca trandafirul tau chinezesc nu a mai inflorit de mult, trebuie sa procedezi astfel: tunde planta foarte scurt, scoate-o apoi din ghiveci si curata-i radacinile, mut-o intr-un ghiveci nou, mai mare, si schimba-i pamantul (acesta trebuie sa contina: pamant de gradina bogat in humus, turba sau pamant de frunze, nisip in cantitate mai mica decat celelalte componente). Ud-o moderat. Rezultatul este aproape sigur.
Uneori, la inceputul verii, bobocii cad inainte sa se deschida; este semn ca planta este expusa direct la soare sau ca are daunatori ( paduchi de frunze, paianjeni sau tripsi care ataca mai ales frunzele tinere si bobocii). In magazinele de specialitate gasesti solutii speciale, care amestecate cu apa si pulverizate pe planta o vor ajuta sa scape definitiv (sunt necesare minim 2 serii de pulverizari).

Trandafir chinezesc 3Inmultirea prin butasire se poate face tot timpul anului, dar primavara devreme si toamna sunt perioadele cu cele mai bune rezultatele.
Obtinerea acestor plante se poate face si din seminte, care trebuie sadite in februarie-martie.
Udarea se face abundent in perioada calda, cand Hibiscusul creste cel mai mult, dar nu trebuie sa abuzezi. Lasa pamantul sa se usuce putin la suprafata intre doua udari.
Fertilizarea cu ingraseminte trebuie sa aiba loc de 3-4 ori pe vara. Carenta de azot duce la flori mici si mai putin decorative.

Articole asemănătoare

  • Din secretele trandafirului chinezesc

    Multi il cunosc sub numele incorect de trandafir japonez, insa Hibiscus rosa-sinensis, aceasta planta decorativa originara din Asia de Est, este de fapt o varietate chinezeasca.

  • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

    Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

  • Trandafirul Craciunului

    Dupa ce randul trecut am invatat cate ceva despre trasaturile definitorii ale cactusului de Craciun, astazi va propunem sa descoperim farmecul unei alte flori de sezon: trandafirul Craciunului.

  • Abutilon

    Se numeste artar de camera din pricina frunzelor, care seamana mult cu cele ale unui artar. Cu toate acestea, abutilon face parte din familia Malvaceae, fiind ruda buna cu Hibiscus - trandafirul chinezesc. Nu mai putin de 150 de specii se regasesc in genul Abutilon, multe din ele decorative, atat prin flori, cat si prin frunzele sustinute de lastari ce se arcuiesc gratios.Florile sunt mari, pendente, campanulate, de culoare alba, rosie, violeta, portocalie sau galbena, si se succed din primavara pana in toamna.

  • Plante de interior. Ingrijire.

    Cu siguranta ca multi dintre noi iubim florile, chiar si pe cele obisnuite, dar ne temem ca ingrijirea lor ar fi prea complicata si ne-ar ocupa prea mult timp.


Warning: fopen(cache/5a9406e87e0244b53bc13fac81b4d75b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139