Violetele africane, culoarea primaverii

 

 Printre plantele vivace, celebrele violete africane (Saintpaulia ionantha) sunt extrem de apreciate printre pasionatii gradinaritului la interior. Marea diversitate a acestora ii satisface chiar si pe cei mai pretentiosi colectionari, care vor veghea la nevoile specifice ale fiecareia in parte si care vor putea chiar sa le forteze inflorirea in diferite sezoane, prin oferirea unei luminozitati adecvate.

Pentru a reusi o astfel de cultura, trebuie respectate cateva reguli de baza:

Temperatura: Aceasta nu trebuie sa scada sub 16 grade Celsius iarna.

Umiditatea: Asigurati in permanenta o buna umiditate. Evitati pulverizarea apei pe frunzele paroase deoarece altfel riscati ca acestea sa se pateze. Pentru a beneficia de o umiditate permanenta, plasati ghiveciul pe un strat de pietris inundat, fara a-l scufunda efectiv in apa (pentru a nu inmuia bulgarii de pamant).

Lumina: Violetele necesita lumina, fara a le expune direct la soare, mai ales in orele calde ale zilelor de vara. Plasate sub un neon de 40 W, plantele vor inflori la fel de bine.

Udatul si fertilizarile: Din primavara pana in toamna, este necesar sa fie udate abundent, de preferinta cu apa de ploaie, iar iarna - ceva mai moderat. Atentie, pamantul de la suprafata trebuie sa fie uscat inainte de a uda din nou planta. Puneti apa in farfuriuta ghiveciului sau numai sub frunze, astfel incat sa nu vina in contact cu acestea, caci putrezesc usor. Adaugati ingrasaminte in mod regulat in perioada de crestere. Atentie, un ingrasamant bogat in azot va favoriza dezvoltarea frunzisului in detrimentul producerii de flori.

Ingrijirea: Instalate pe marginea unei ferestre insorite, violetele vor inflori din primavara pana in vara. Sub lumina artificiala, ele vor forma flori tot timpul anului. Menajati-le totusi o perioada, reducand temperatura la minimum si limitand udatul si timpul de expunere la lumina. Dupa o luna, expuneti plantele la lumina pentru a le stimula cresterea. Taiati-le florile ofilite.

Inmultirea: Violetele se inmultesc bine prin butasi.

Primavara sau la inceputul verii, prelevati de la o planta sanatoasa frunze cu petiolul intreg. Taiati codita (petiolul) frunzei, lasand-o de aproximativ 3 cm lungime. Puneti frunza prelevata in pamant (infigeti aproximativ 2,5 cm din codita). Pamantul trebuie sa fie compus din parti egale de turba umeda si nisip. Tasati pamantul la baza tijei. Cand apar noi frunze, transplantati plantuta intr-un pamant obisnuit.

Articole asemănătoare

  • Istoria violetelor africane

    Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

  • Violetele africane, flori de succes pentru interior

    Violetele africane au dobandit reputatia de plante ideale pentru interior deoarece cu putin efort oricine le poate ajuta sa infloreasca intreaga durata a anului. Violeta africana este o planta pitica, cu flori micute si colorate in albastru, mov, alb sau diverse combinatii.

  • Zambila, giuvaier al primaverii

    Zambila este o floare a primaverii, a sperantei si a vietii, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferita chiar si barbatilor. Florile in forma de clopotei placut si puternic parfumate au nuante din cele mai diferite: indigo, purpuriu inchis, coral, ciclam etc.

  • Chimerele - violete elegante

    Violetele africane ne cuceresc pin florile lor minunate. In multitudinea de varietati de culori si combinatii de nuante vii sau pastelate, se remarca Chimerele.

  • Violete africane - inmultirea prin frunze

    Se vor folosi frunze sanatoase, viguroase, fara pete sau zgarieturi. Nu se recomanda folosirea frunzelor din prima rozeta de frunze, cea mai veche, aflata la baza plantei. Ideale sunt frunzele de marime medie, incepand cu randul al doilea catre centrul rozetei.


Warning: fopen(cache/8a781b36b4af4ca97a2ef90252b4257a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139