Arnica, remediu natural impotriva ranilor

Arnica face parte din flora spontana a Europei, Asiei si Americii de Nord si a fost cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru capacitatea de tamaduire a ranilor. Asa cum insasi denumirea stiintifica arata, Arnica montana prefera fanetele si pajistile situate la altitudini ridicate (la peste 1000 m) fiind mare iubitoare de umiditate si lumina. 

Florile mari, de culoare galbena, pot fi intalnite din iunie pana in luna august si constituie cea mai intrebuintata parte a plantei. Recoltarea trebuie sa se realizeze dimineata, dupa ce s-a ridicat roua, numai atunci cand florile au atins varsta maturitatii.

Studiile biochimice intocmite pana in prezent au scos la iveala faptul ca mai mult de jumatate din cele peste 70 de substante pe care le contine sunt biologic active.

Arnica are un continut mai mult sau mai putin bogat in  uleiuri volatile, in functie de conditiile climatice si pedologice. De asemenea, arnica contine: alcooli triterpenici, arnisterina, feradiol, carotinoide, pigmenti galbeni, acid cafeic, acid fumaric, etc.

In trecut, arnica a constituit un remediu eficient in stimularea mucoasei stomacului, circulatiei sangvine si in tratarea bolilor care afecteaza laringele. Ea se foloseste astazi depotriva in uz intern si extern, pentru entorse, intinderi musculare, luxatii, rani care se vindeca greu, cicatrici etc.    

Substantele biologic active din planta au actiune hipotensiva, antiinflamatoare si antisclerotica, motiv pentru care florile se recomanda pentru obtinerea de infuzii sau a tincturii.

Preparatele obtinute din aceasta minunata planta au actiune antiinflamatoare si antiseptica. Se folosesc florile,  pentru prepararea infuziei (2 linguri/cana, infuzare timp de 15-20 minute) sau a tincturii care se foloseste ca atare, respectiv, diluata in apa fiarta si racita, pentru umectarea pansamentelor sterile care se aplica pe ochii infectati (urcior, conjunctivita, etc).

Planta nu este recomandata  femeilor gravide si copiilor de pana la 3 ani fiindca prezinta un oarecare grad de toxicitate.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Maghiranul ca remediu natural

  La facerea lumii, Dumnezeu ar fi lasat maghiranul pe Pamant cu scopul de a fi totdeauna pretuit pentru calitatile sale.

 • Sovarful - un medicament veritabil, nu simplu condiment

  Sovarful este o planta cunoscuta mai mult din ipostaza de condiment decat din cea de remediu natural. Daca punem in balanta ambele calitati, este paradoxal ca cea dintai a reusit sa le acapareze intreaga atentie oamenilor. Intrebati pe oricine daca stie ce este sovarful

 • Rostopasca - un remediu impotriva orbirii

  Rostopasca este o planta erbacee cu flori galbene-aurii a carei tuplina contine un suc ce se foloseste ca remediu natural.

 • Un par stralucitor cu ceai de musetel si lamaie

  A avea un par stralucitor oricand a devenit pur si simplu o necesitate. Pentru a avea un par stralucitor pe tot parcursul zilei, puteti incerca un remediu natural cu ceai de musetel.

 • Sfecla rosie - istorie si beneficii

  Sfecla rosie este o leguma cu valoare nutritiva remarcabila, comuna in multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul tarii noastre. Soiurile moderne sunt derivate dintr-un soi ce creste in salbaticie de-a lungul coastelor Europei, Africii de Nord si Asiei.