Beneficiile consumului de morcov

Morcovul este o planta leguminoasa din familia umbeliferelor, intens folosita in bucataria traditionala romaneasca, ce se remarca printr-un gust placut si calitati nutritive deosebite. 

Intr-o masura mai mare chiar decat adultii, cei mici trebuie sa profite de substantele active din morcovi pentru a fi sanatosi, fie consumandu-i cruzi fie sub forma de suc obtinut in casa. Hipocrat, parintele medicinei moderne spunea odinioara discipolilor sai: sa faceti din fiecare aliment un medicament!

La fiecare 100 grame consumate organismul castiga in medie 7,6 g carbohidrati, 0,6 grame de proteine, 0,3 grame de grasime, 30 miligrame de calciu şi 0,6 miligrame de fier. De asemenea, morcovul este o buna sursa de fibre, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, biotina, potasiu si tiamina.

Deficitul de vitamina A, care declanseaza de regula carente ale vederii, poate fi eliminat respectand principiul simplu al alimentatiei variate. Printre altele trebuie sa includa obligatoriu si acest produs.

Ceea ce face insa morcovul cu adevarat special este prezenta beta carotenului, pigmentul portocaliu cu proprietati antioxidante care previne degenerarea celulelor. Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu lipsa de beta-caroten au prezentat un risc de doua ori mai mare in aparitia cancerului. 

Se cuvine sa precizam ca cea mai recomandata modalitate de a consuma morcovi este prepararea lor sub foma de suc ( de la care nu se inlatura pulpa). Si inca mic secret culinar care v-ar putea fi de folos: Pentru o absorbtie rapida si corespunzatoare adaugati in paharul cu suc o picatura de ulei de masline.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare