Cat este de sanatos laptele de capra?

Foto: caswells-moms.com

 Laptele este unul dintre alimentele preferate ale copiilor si adultilor de la masa de dimineata, fiind apreciat atat proaspat cat si sub forma produselor derivate. Desi din punct de vedere al popularitatii laptele de vaca se afla pe primul loc, nu la fel se intampla daca privim din perspectiva calitatii.

 

Studiile au demonstrat ca laptele de capra este supreior acestuia prin faptul ca este mai usor de digerat. Aceasta caracteristica il face sa fie acceptat chiar si de organismul persoanelor alergice la produse lactate sau al celor cu sistem digestiv sensibil. Explicatia consta in dimensiunile moleculelor de grasime din laptele de capra care au numai o cincime din ale celor gasite in cel de vaca.

 

Digestia usoara permite lactozei sa treaca mai repede prin intestine fara a-i oferi timp sa fermenteze si sa creeze probleme. Traditia populara il considera unul dintre cele mai eficiente leacuri impotriva ulcerului intrucat functioneaza precum un pansament asupra tesuturile lezate.

 

Din punct de vedere al substantelor nutritive lucrurile sunt imbucuratoare. Comparativ cu laptele de vaca, acesta detine o cantitate mai mare de vitamina A si B (in special riboflavina) si  Calciu. Continutul proteic in cazul celor doua tipuri de lapte este similar, ca si cel al vitaminelor C si D.

 

Din pacate laptele de capra nu este apreciat proportional cu meritele sale. Principalul repros invocat este mirosul si gustul specific pe care le au produsele din laptele de capra. Din acest motiv trebuie mentionat ca aceste proprietati sunt determinate in cea mai mare masura de alimentatia animalului, fiind relative. De pilda la fel se poate intampla si cu laptele de vaca.

 

Prospetimea maxima si numarul cel mai ridicat al componentelor bioactive sunt inregistrate in primele 48 ore de la obtinerea laptelui. In comparatie cu laptele proaspat, cel din comert nu se ridica la acelasi nivel calitativ deoarece pasteurizarea denatureaza proteinele si activitatea normala a enzimelor. 

Articole asemănătoare

  • Salata cu mandarine, ceapa rosie, branza de capra

    O reteta pentru o salata in care mandarinele, cu gustul dulce si aromat, intalnesc savoarea unei branze de capra de calitate, ceapa rosie taiata subtire si salata verde proaspata, racoritoare.

  • Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde

    Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.

  • Tartine cu dovlecei si branza de capra

    Un aperitiv proaspat si gustos pentru zilele calduroase de vara, contrastul dintre branza de capra si cel aparent neutru de dovlecel deschide apetitul si racoreste.

  • Salata de vara cu pepene, rosii cherry, branza de capra

    O combinatie indrazneata de arome si culori intre dulceata revigoranta a pepenelui, rosiile cherry putin astringente, branza sarata de capra, verdeata si sosul pesto.

  • Salata de spanac, branza de capra si nuci

    Proaspata si foarte sanatoasa, revigoranta si plina de vitamine, un amestec intre gustul vegetal si cel de branza de capra.


Warning: fopen(cache/2fe72a5bcc25ccf424ae2cf83ec82b46) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139