Cat este de sanatos laptele de capra?

Foto: caswells-moms.com

 Laptele este unul dintre alimentele preferate ale copiilor si adultilor de la masa de dimineata, fiind apreciat atat proaspat cat si sub forma produselor derivate. Desi din punct de vedere al popularitatii laptele de vaca se afla pe primul loc, nu la fel se intampla daca privim din perspectiva calitatii.

 

Studiile au demonstrat ca laptele de capra este supreior acestuia prin faptul ca este mai usor de digerat. Aceasta caracteristica il face sa fie acceptat chiar si de organismul persoanelor alergice la produse lactate sau al celor cu sistem digestiv sensibil. Explicatia consta in dimensiunile moleculelor de grasime din laptele de capra care au numai o cincime din ale celor gasite in cel de vaca.

 

Digestia usoara permite lactozei sa treaca mai repede prin intestine fara a-i oferi timp sa fermenteze si sa creeze probleme. Traditia populara il considera unul dintre cele mai eficiente leacuri impotriva ulcerului intrucat functioneaza precum un pansament asupra tesuturile lezate.

 

Din punct de vedere al substantelor nutritive lucrurile sunt imbucuratoare. Comparativ cu laptele de vaca, acesta detine o cantitate mai mare de vitamina A si B (in special riboflavina) si  Calciu. Continutul proteic in cazul celor doua tipuri de lapte este similar, ca si cel al vitaminelor C si D.

 

Din pacate laptele de capra nu este apreciat proportional cu meritele sale. Principalul repros invocat este mirosul si gustul specific pe care le au produsele din laptele de capra. Din acest motiv trebuie mentionat ca aceste proprietati sunt determinate in cea mai mare masura de alimentatia animalului, fiind relative. De pilda la fel se poate intampla si cu laptele de vaca.

 

Prospetimea maxima si numarul cel mai ridicat al componentelor bioactive sunt inregistrate in primele 48 ore de la obtinerea laptelui. In comparatie cu laptele proaspat, cel din comert nu se ridica la acelasi nivel calitativ deoarece pasteurizarea denatureaza proteinele si activitatea normala a enzimelor. 

Articole asemănătoare

  • Salata de vara cu pepene, rosii cherry, branza de capra

    O combinatie indrazneata de arome si culori intre dulceata revigoranta a pepenelui, rosiile cherry putin astringente, branza sarata de capra, verdeata si sosul pesto.

  • Mamba - untul de arahide picant

    La prima vedere doar un unt de arahide clasic, "mamba" este de fapt o specialitate traditionala din Haiti in care gustul cremos de arahide se impleteste cu cel picant al ardeiului iute, si cu cat mai iute cu atat mai bine.

  • Salata de spanac, branza de capra si nuci

    Proaspata si foarte sanatoasa, revigoranta si plina de vitamine, un amestec intre gustul vegetal si cel de branza de capra.

  • Specialitati ardelenesti de toamna. Supa de dovleac

    Dovleacul nu se numara doar printre cele mai gustoase legume de toamna ci sta deopotriva alaturi de cele mai sanatoase. Pana cand iarna isi va intra in drepturi, este de dorit sa consumam dovleac cat mai frecvent si in maniere cat mai diverse.

  • Salata simpla de castraveti cu iaurt

    Salata de castraveti cu iaurt nu este altceva decat salata traditionala greceasca, cunoscuta generic sub numele de tzatziki. Iaurtul, ingredient de baza in numeroase retete mediteraneene, de capra sau de oaie, contine calciu si alti nutrienti de care organismul are nevoie in perioada sezonului estival.