Ceapa si proprietatile sale curative

Foto: foodandwaterwatch.org

Fara indoiala una dintre cele mai populare plante perene este ceapa(Allium cepa). Originara din regiunile de stepa ale Asiei centrale, aceasta a fost intrebuintata in alimentatie de timpuriu in Egiptul antic si in Imperiul Roman, fiind astfel  una dintre cele mai vechi plante de cultura.    

 

Datorita gustului si mirosului ei specific, ceapa este folosita astazi mult mai frecvent pe post de condiment decat ca remediu natural, desi proprietatile sale o recomanda si in acest scop.

 

Exista mai multe varietati de ceapa, judecand dupa criteriul culorii, dar fara a exista insa si o deosebire semnificativa sub raportul proprietatilor lor.

 

Daca din punct de vedere culinar lucrurile sunt destul de clare, din punct de vedere al utilizarii ei in scopuri medicale ceapa necesita macar o scurta prezentare. Incepand cu afectiunile banale de care nu scapa nimeni, precum gripa sau raceala, si pana la cele mai temute boli, ceapa a dovedit in nenumarate situatii ca este mai mult decat un simplu aliment.

 

Proprietatile sale reies, asa cum era de asteptat, din compozitia chimica a plantei si din reactiile care au loc la nivelul sistemului digestiv detinut de organismul uman. Valoarea nutritiva este reflectata de continutul sporit de Vitamina A, Vitamina B, Vitmania C, Calciu, Fosfor, Potasiu, carbohidrati, proteine si calorii. 

 

Chiar daca are o concentratie mai mica de compusi ai sulfului comparativ cu ruda sa, usturoiul, ceapa prezinta efecte antibacteriene si antifungice. Printre bacteriile importante combatute de ceapa se numara Bacillus subtilis si Salmonella.

 

De asemenea, continutul de sulfuri poate conduce la scaderea lipidelor din sange, a tensiunii arteriale si a zaharului din sange, fiind un sprijin in lupta impotriva diabetului.

 

Medicii au constatat ca ceapa trateaza si unele tulburari ale sistemului nervos central(insomnia), precum si pe unele dintre cele care tin de aparatul respirator(pneumonia si astmul).  

 

Insa poate cea mai importanta contributie la buna functionare a organismului nostru o reprezinta lupta sa impotriva cancerului. Un studiu a demonstrat ca rata producerii cancerului de stomac in Georgia este la jumatate din nivelul mediu inregistrat in Statele Unite tocmai datorita faptului ca locuitorii primului stat consuma mari cantitati de ceapa si usturoi.

 

In final, o singura precizare mai este absolut necesara, aceea ca excesul de ceapa in alimentatie poate cauza unele tulburari ale sistemului digestiv motiv pentru care nu trebuie consumata in exces. 

Articole asemănătoare

  • Bobornicul pentru sanatate

    O planta medicinala pe care o intalnim de regula in preajma locurilor umede (lacuri, rauri, izvoare), cu tulpini cilindrice, frunze zimtate si carnoase alaturi de florile albastrui, bobornicul este recomandat de cunoscatori pentru proprietatile sale curative si detoxifiante.

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Tarta de rosii cu ceapa si usturoi

    O tarta delicioasa pe care o puteti prepara la masa de pranz este tarta de rosii cu ceapa si usturoi.

  • Retete de post. Cartofi taranesti cu ceapa si patrunjel

    O reteta simpla de cartofi este cea de cartofi taranesti cu ceapa si patrunjel. Consumul de cartofi ne ofera energie si satietate pentru mai mult timp.

  • Retete pentru mic dejun. Omleta cu ceapa si cartofi

    Un mic dejun consistent, pe care sa il pregatiti intr-o maniera simpla dimineata este omleta cu ceapa si cartofi.


Warning: fopen(cache/5cb7e683f73ce7298efa49fc8aeddcaa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139