Cinci plante amenintate cu disparitia

1. Baobabul: usor de recunoscut datorita trunchiului foarte gros si cu ramuri care par mai curand niste radacini, importanta sursa de apa si hrana (pulpa fructelor sale este comestibila), baobabul este una dintre imaginile definitorii cand ne referim la flora Africii, dar il intalnim si in India sau in Madagascar. Rezistent si longeviv, stocand pana la o mie de litri de apa in trunchiul sau, baobabul pare o definitie a speciei care nu va disparea niciodata. Si totusi din cauza schimbarilor climatice si mai ales pe masura ce comunitatile umane si mai ales constructiile acopera suprafete tot mai mari din arealul sau natural acest arbore impunator este tot mai aproape de disparitie.  
 

2. Rhizanthella gardneri: sau orhideea subterana occidentala (si numele nu este doar o figura de stil), o stranie varietate de orhidee de o rara frumusete, pe care o putem gasi in Australia si care isi va petrece intreaga viata sub pamant. Exotica, bizara, la prima vedere o planta ce nu ar putea sa existe, iata cum ar putea fi descrisa aceasta orhidee iesita din comun, si din pacate s-ar putea ca in curand sa ramana doar in lucrarile de specialitate. Cum specialistii estimeaza ca in viitorul apropiat cam o patrime dintre flori urmeaza sa dispara din ecosistem si aceasta orhidee subterana ar putea aceeasi soarta, in buna masura din cauza schimbarilor climatice.  


 
3. Stejarul de pluta: poate parea ciudat, dar principalul "responsabil" pentru diminuarea suprafetelor pe care se cultiva aceasta specie o reprezinta cererea in scadere. Pe masura ce producatorii nu mai folosesc traditionalele dopuri de pluta, preferand materiale alternative si uneori mai ieftine, iar pluta mai este utilizata pentru izolatii clasice sau elemente decorative, dispare interesul pentru a planta si intretine arborii de pluta. Nu e de mirare. Un astfel de stejar are nevoie de cel putin un sfert de secol pana la prima "recolta", care nu poate fi repetata mai devreme de 10 ani. Un timp aparent interminabil intr-o cronologie contemporana tot mai agitata, asa ca peste nu foarte mult timp pluta traditionala s-ar putea sa fie inlocuita de plastic sau alte materiale.  
 
4. Dionaea muscipula: cu siguranta cea mai populara dintre plantele carnivore, imaginea ei identificandu-se cu acest concept, este o specie atragatoare, in culorii vii, intense, cu atat mai tentanta pentru insectele care ajung repede sa ii serveasca drept hrana. Mecanismul de declansare al "capcanei" a fascinat mai intai oamenii de stiinta, apoi pe toti cei care vedeau aceasta planta, fie direct, fie in documentare si filme, ajungand sa fie de departe cea mai cunoscuta dintre florile carnivore. Pe masura ce habitatul sau natural este distrus de seceta si de santierele de constructii si aceasta ar putea sa isi traiasca ultimii ani.  
 
5. Euphorbia obesa: cu siguranta pentru cineva pasionat de plante exotice, aparte, aceasta planta ce aminteste de o voluminoasa si putin aplatizata minge ar fi una dintre piesele de rezistenta ale colectiei. Rezistenta, atragatoare, foarte dorita, este o specie gasita in salbaticie in Africa de Sud si din cauza popularitatii este recoltata si exportata in cantitati mult prea mari pentru a putea sa mai reziste multa vreme. La fel cum s-ar putea intampla si cu alte specii si in acest caz succesul de public va fi la un moment dat motivul pentru care nu vom mai intalni nici macar un exemplar.

Foto: publicdomainpictures.net, picturesoftrees.org, wikimedia.org, sarracenia.com,

Articole asemănătoare

  • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

    Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.

  • Din lumea plantelor

    Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

  • Primula Vulgaris sau Ciubotica-Cucului

    Numele Primulei deriva din latinescul primus, si indica precocitatea infloririi acestei plante imediat dupa disparitia zapezii. Cu toate ca se numara printre primele flori care isi desfac bobocii primavara, ele continua sa infloreasca pana vara tarziu si chiar toamna.

  • Parcul National Tam Dao, Vietnam

    Parcul National Tam Dao se gaseste la 70 km de Hanoi si a luat fiinta in anul 1996 pentru a veni in sprijinul conservarii biodiversitatii.

  • Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

    Dunarea este cel mai important fluviu care leaga Europa Centrala de partea sud-estica a continentului.


Warning: fopen(cache/14f8da26cf7e815b2a3c8f1fe61e0cb4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139