Ciupercile

 Ciupercile comestibile sunt legume care provin din culturi proprii sau care cresc singure. Ele se deosebesc de celelalte legume prin faptul ca sunt lipsite de clorofila, de aceea pot trai la intuneric. Corpul lor este format din miceliu, picior si palarie si se inmultesc prin spori, care se gasesc la partea inferioara a palariei.

Ciupercile sunt apreciate pentru valoarea lor nutritiva, datorita continutului in: apa, proteine, grasimi, glucoza, substante extractive neazotate care dau aroma specifica si gustul deosebit de apreciat, celuloza si substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu), vitamine (A, B, C, D). Unele specii de ciuperci au si acizi organici (malic, tartric). Datorita valorii lor nutritive, ciupercile au fost numite si carnea vegetala. Desi cantitatile de proteine sunt apreciabile, au dezavantajul ca se gasesc in celulele vegetale care contin o membrana bogata in celuloza ce este greu de digerat.

Cele mai cunoscute ciuperci sunt: ciuperca de camp, de cultura, ciuperca de padure, hribul (manatarca), pastravul, painisoara, galbiorii, etc. Se recomanda sa fie recoltate de persoane competente, deoarece sunt numeroase ciuperci cu aspect asemanator, dar care sunt otravitoare si pot provoca intoxicatii grave, chiar mortale.

Ciupercile se consuma in stare proaspata sau conservate, la diverse preparare culinare.

Pentru mentinerea si imbunatatirea calitatilor lor gustative, se recomanda ca in cursul prepararii lor culinare sa se aiba in vedere ca:
- nu trebuie recoltate pe timp ploios (exceptie fac ploile de seara);
- nu trebuie lasate mult timp in apa, iar curatarea lor sa se faca sub jet de apa;
- pentru a-si pastra culoarea sa se adauge in apa in care se spala 0,3 g de sare de lamaie si 3 g de sare la 1 litru de apa; la fel se face si cand se oparesc;
- pentru albire, trebuie lasate sa stea 3 minute in apa fierbinte in care se adauga 6 radacini de marar (ajuns la maturitate) la 1 litru de apa; dupa oparire se trec sub jet de apa rece;
- se pregatesc numai in vase emailate, de sticla, ceramica, etc. (nu in vase de fier, cupru, alama);
- tot pentru savoare deosebita, preparatele din ciuperci nu trebuie servite imediat dupa ce au fost pregatite, ci dupa cateva ore, si fara a se incalzi.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam mai des ciuperci

    De padure sau de crescatorie, pline de savoare si cu un gust in care se intalnesc note diverse, de la cele de pamant si verdeata la cele acrisoare sau dulcegi, ciupercile sunt satioase, versatile, au relativ putine calorii si pot fi folosite pentru o gama larga de preparate.

  • Ce legume va ajuta sa slabiti mai usor

    Ciupercile de padure sau crescatorie au vitamine si fibre, sunt versatile si cu gust foarte placut, adesea cu note surprinzatoare, pot fi coapte sau fierte, conservate, dar au suficiente proteine si fibre pentru a fi un ingredient esential si satios.

  • Cinci ciuperci neobisnuite

    Amanita muscaria Cand vine vorba de ciupercile otravitoare aceasta pare sa fie imaginea clasica, omniprezenta in ilustratiile din cartile cu povesti sau in jocuri, iar o palarie de un rosu aprins cu pete albe simbolizeaza mereu pericolul.

  • Mancare de ciuperci in stil grecesc

    Ciupercile de cultura sau de padure sunt gustoase, relativ usor de pregatit, hranitoare, au multe fibre, putine calorii si dau organismului energie. Mai mult, sunt un ingredient ce poate fi folosit pentru o gama larga de retete, iar aceasta le prezinta intr-o combinatie de inspiratie elena.

  • Ciuperci cu sos de lamaie si verdeata

    O gustare inedita daca va plac ciupercile alaturi de un sos acrisor si care va reusi cu siguranta sa improspateze totul.