Coacazul rosu si galben - lucrari de intretinere

 Coacazul este pretuit in gradinile de langa casa in primul rand pentru ca rodeste timpuriu si regulat, pentru ca nu are pretentii la spatii extinse, putand fi plantat in orice coltisor din gradina, precum si pentru diversele moduri de preparare.

Cumpararea materialului saditor

Cand cumparati puieti din sere veti gasi plante cu 3-4, 5-7 sau 8-12 mladite. Este recomandat  sa cumparati tufe cu dezvoltare mijlocie, pentru ca in anul plantarii oricum nu vor fi utilizate mai mult de 4-5 mladite, pentru ca daca i-ar fi lasate mai multe mladite, cresterea puternica de noi lastari nu ar mai fi sigura.

Mai mult, pentru usurarea taierilor de intretinere necesare in viitor, este intelept ca ramurile principale sa fie adaugate treptat, in cursul urmatorilor 2 ani.

Plantarea

Arbustul se planteaza cu 5-10 cm mai adanc decat a stat in pamant pana atunci. Se aleg apoi 4-5 dintre cele mai viguroase mladite care au intre ele o distanta suficienta, iar toate celelalte se taie pana la nivelul solului. Mladitele alese se scurteaza la jumatate din lungime; daca vreuna dintre mladite are o pozitie centrala, atunci aceasta se poate taia cu 2-3 muguri mai sus decat celelalte avand astfel rolul de lastar central - aceasta pentru ca si la arbusti se poate organiza o coroana piramidala mica.

Taierea de formare la coacaz

lucrari de taiere la coacazLa coacaz, fructele se dezvolta in ciorchini lungi sau scurti. Mladitele lungi, de 1 an, sunt cele mai roditoare, din mugurii lor dezvoltandu-se cei mai frumosi ciorchini. Pe mladitele imbatranite se dezvolta ciorchini cu boabe mici si rare.


Taierile de formare se fac timp de 3-4 ani si au mai multe scopuri:

- ramurile conducatoare trebuie sa devina suficient de stabile prin taierile anuale si in acelasi timp sa produca suficiente ramificatii laterale care, si ele taiate la randul lor, sa duca la inmultirea mladitelor roditoare;

- taierea reductiva ajuta la formarea de lastari noi din pamant, iar unii din acestia pot fi folositi la completarea ramurilor conducatoare.

Exista multe soiuri de coacaz, iar acestea se deosebesc intre ele prin modul de crestere si prin caracteristicile fructelor, iar atunci cand efectuati taierile trebuie sa tineti seama de acest lucru.

Soiurile cu crestere medie si care se ramifica putin, rodesc atat de abundent incat tufele se pot prabusi sub greutatea fructelor - in acest caz sunt necesare taieri reductive semnificative in fiecare an. Lastarii de prelungire de pe ramurile conducatoare vor fi scurtati cel putin pana la jumatate din lungimea lor, in timp ce ramificatiile principale vor fi taiate pana la 3-4 muguri, iar cele secundare pana la 2 sau 3.

La soiurile cu crestere mai puternica lastarii se taie la 1/3 - 1/2 din lungime.

La soiurile cu crestere puternica verticala este suficienta scurtarea doar cu 1/3 din lungime.

La toate soiurile cu cresteri mai puternice ramurile laterale se taie pana la aproximativ 6 muguri.

La fiecare taiere trebuie sa stabiliti care va fi vlastarul principal, care va sta in mijlocul celorlalte; lastarii secundari vor fi taiati mai mult. Anual trebuie crescute 1-2 ramuri principale care sa completeze tufa. Vlastarii de varste diferite asigura recolte bogate de-a lungul anilor, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Lastarii de care nu mai este nevoie trebuie taiati pana la nivelul solului.

Taierea de intretinere

Aceasta operatie de ingrijire a tufei de coacaz se face in functie de cum rodeste. Daca recolta este slaba, sub 5 kg, ramurile trebuie lasate mai lungi si mai dese. Dupa acest principiu, daca tufa face atat de multe fructe incat nu se mai pot dezvolta lastari noi, iar ciorchinii si boabele sunt mici, este nevoie de o taiere mai puternica.

Taierile de intinerire

Se recomanda ca aproximativ din al 5-lea an de la plantare, la toate soiurile sa fie taiate de jos 1-2 tulpini principale sau sa fie transferate pe un lastar tanar aflat mai inspre baza; la soiurile cu crestere mai slaba taierile se fac mai devreme, din al 4-lea an. Pentru arbustii care nu au fost taiati niciodata sau foarte rar, care sunt inalti si cu ramurile apropiate, se recomanda o intinerire puternica - se lasa 4-5 tulpini iar din mladitele noi se vor alege 6-7 care se vor taia la 1/3 din lungimea lor.

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe cu pepene si fructe de padure

    O reteta pentru o salata plina de arome, ce se pregateste cu un amestec de miez de pepene rosu si galben, parfumat si dulce, si cu fructe de padure proaspete sau congelate. Se serveste cu sosul cat mai rece pentru un desert savuros.

  • Trandafirii Grandessa, rosu intens pentru gradini de vis

    Varietate de trandafiri cataratori cu flori mari, grele, duble, de un rosu inchis care poate sa bata in visiniu in anumite zone (in functie de soare si de varsta tufei), Grandessa se adapteaza relativ usor conditiilor de clima din tara noastra.

  • Cocktail cu vin rosu si bere de ghimbir

    O combinatie indrazneata intre gustul de vin rosu si cel astringent, usor picant, al berii de ghimbir, cu note de citrice si putina gheata.

  • Merele Arbat

    Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie.

  • Ce trebuie sa stiti inainte de a va cumpara o locuinta? Aflati ce trebuie sa aveti in vedere!

    Intentionati sa achizitionati o proprietate? Atentie la un detaliu pe care multi nu il iau in considerare la cumpararea unei locuinte. Nu doar pretul actual al imobilului este relevant, ci si costurile de intretinere ale acestuia estimate pe termen lung.


Warning: fopen(cache/f0467fa3d484a1e54bf65d062e6e1d11) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139