Conopida

GuliaSe cultiva pentru inflorescenta din lastari īngrosati.
Este o planta destul de pretentioasa, mai ales la temperaturi sub 0 grade C, cānd se pateaza si nu mai produce recolte de calitate.
Cānd s-a format, inflorescenta trebuie ferita de lumina deoarece se īnegreste. Se cultiva pe soluri fertile, bine lucrate si īngrasate cu gunoi de grajd.

Soiuri


Timpurie de Ertfurt, cu perioada de vegetatie de 90-100 zile, cu inflorescenta mica, rotunda si īndesata de 300-500 gr
Bulgare de zapada (115-120 zile), cu inflorescenta mare, de 600-1000 gr, cu productie mare la cultura īn cāmp si care se pastreaza bine mai mult timp.
Alte soiuri: Timpurie de Arad, etc.


Rasadul

Soiurile timpurii se produc īn rasadnite calde (3.5 gr la 1,5 mp) īn februarie. Soiurile tārzii se seamana pe straturi la sfārsitul lunii mai.
Plantarea īn gradina se face la mijlocul lunii aprilie pentru soiurile timpurii (50-50 cm) si īn luna iulie pentru cele tārzii (70-70 cm). Rasadul poate fi plantat putin mai adānc decāt a fost īn rasadnita. Pamāntul se amesteca cu 300-500 gr mranita la planta, iar la baza se aseaza pleava, paie sau frunze uscate (mulcire) pentru mentinerea apei īn sol. Dupa plantare se uda si se trage pamānt īn jurul plantei.
Īngrijirea se face īn general la fel ca la cultura verzei, īn ce priveste prasilele, musuroirea, udarea si īngrasarea suplimentara. Suplimentar, inflorescenta trebuie ferita de lumina prin legarea frunzelor la vārf sau frāngerea a 2-3 frunze care se asaza peste capatāna. Exista soiuri la care frunzele acopera de la sine capatāna. Recoltarea se face treptat, cānd inflorescentele sunt īndesate si albe, īnainte ca acestea sa se resfire, la 15-20 zile de la formarea lor. Capatānile se taie de la baza, cu tot cu frunze.

 

Articole asemănătoare

  • Salate gustoase. Salata de conopida cu sos de marar si mustar

    O salata simpla de cruditati este cat se poate de buna pentru o masa cat mai sanatoasa. Va propunem sa pregatiti salata de conopida cu sos de marar si mustar.

  • Supa de conopida cu bacon si cicoare rosie

    O mancare calda preparata in caminul dumneavoastra este atat de potrivita iarna, cand frigul predomina. Va propunem sa pregatiti o supa calda de sezon: supa de conopida cu bacon si cicoare rosie.

  • Muraturi. Gogosari umpluti cu conopida

    Un sos cu piept de pui sau o alta mancare mai dulce se imbina foarte bine cu o portie de muraturi. Va prezentam astfel o reteta de gogosari umpluti cu conopida.

  • Conopida pane

    Cand luati masa cu prietenii, preparati-le ceva gustos si simplu. Va propunem sa incercati reteta de conopida pane.

  • Supa cremoasa de conopida cu crutoane

    O supa speciala pentru sezonul tomnatic este supa cremoasa de conopida cu crutoane, care este plina de vitamine si gustoasa in acelasi timp.