Conopida

GuliaSe cultiva pentru inflorescenta din lastari īngrosati.
Este o planta destul de pretentioasa, mai ales la temperaturi sub 0 grade C, cānd se pateaza si nu mai produce recolte de calitate.
Cānd s-a format, inflorescenta trebuie ferita de lumina deoarece se īnegreste. Se cultiva pe soluri fertile, bine lucrate si īngrasate cu gunoi de grajd.

Soiuri


Timpurie de Ertfurt, cu perioada de vegetatie de 90-100 zile, cu inflorescenta mica, rotunda si īndesata de 300-500 gr
Bulgare de zapada (115-120 zile), cu inflorescenta mare, de 600-1000 gr, cu productie mare la cultura īn cāmp si care se pastreaza bine mai mult timp.
Alte soiuri: Timpurie de Arad, etc.


Rasadul

Soiurile timpurii se produc īn rasadnite calde (3.5 gr la 1,5 mp) īn februarie. Soiurile tārzii se seamana pe straturi la sfārsitul lunii mai.
Plantarea īn gradina se face la mijlocul lunii aprilie pentru soiurile timpurii (50-50 cm) si īn luna iulie pentru cele tārzii (70-70 cm). Rasadul poate fi plantat putin mai adānc decāt a fost īn rasadnita. Pamāntul se amesteca cu 300-500 gr mranita la planta, iar la baza se aseaza pleava, paie sau frunze uscate (mulcire) pentru mentinerea apei īn sol. Dupa plantare se uda si se trage pamānt īn jurul plantei.
Īngrijirea se face īn general la fel ca la cultura verzei, īn ce priveste prasilele, musuroirea, udarea si īngrasarea suplimentara. Suplimentar, inflorescenta trebuie ferita de lumina prin legarea frunzelor la vārf sau frāngerea a 2-3 frunze care se asaza peste capatāna. Exista soiuri la care frunzele acopera de la sine capatāna. Recoltarea se face treptat, cānd inflorescentele sunt īndesate si albe, īnainte ca acestea sa se resfire, la 15-20 zile de la formarea lor. Capatānile se taie de la baza, cu tot cu frunze.

 

Articole asemănătoare

 • Salata de conopida

  Conopida este ingredientul principal intr-o salata de toamna, servita calda, cu mici detalii surprinzatoare precum stafidele dulci si parfumate.

 • Salata cu mar, conopida si branza

  Conopida este in general folosita pentru muraturi sau mancare, dar aici reuseste alaturi de gustul acid acrisor de mar sa fie baza unei salate inedite, indraznete prin combinatia elementelor si care poate fi o reteta la care veti reveni.

 • Mancare de conopida cu svaiter

  In combinatia cu un svaiter de calitate banala conopida devine un deliciu.

 • Salata de conopida

  Usoara, gustoasa, va face sa descoperiti un alt mod de a prepara conopida decat ca mancare clasica sau murata.

 • Mancare de conopida si branza Emmental

  Gustoasa si consistenta, o reteta in care conopida capata cu totul alt gust datorita aromei intense a branzei Emmental