Continutul de fosfor din alimente

Fosforul este o substanta foarte importanta, care este extrasa de catre organismul nostru din alimentele consumate. Acesta are grija, impreuna cu calciul, de sanatatea oaselor si a dintilor. Pe langa acest lucru, substanta joaca un rol foarte important in mentinerea energiei si intareste peretii celulelor.

Doza de fosfor de care corpul are nevoie zilnic este de aproximativ 700 mg. Aceasta  se regaseste in urmatoarele alimente:

- 55 g tarate de grau
- 120 g Soia
- 120 g Gouda (30% grasime)
- 160 g Sardine in ulei
- 170 g Linte
- 180 g Fasole alba
- 350 g Paine
- 390 g friptura de porc
- 760 g Iaurt (3,5% grasime)
- 1400 g Gulii

Aproape orice aliment contine fosfor intr-o oarecare masura, de aceea rar se intampla sa existe probleme din cauza lipsei acestei substante, mai ales daca alimentatia zilnica corespunde unei vieti sanatoase

Acidul fosforic este des utilizat in industria alimentara. Astfel acesta serveste, spre exemplu, drept antioxidant sau conservant. Bauturile racoritoare, acidulate contin o doza relativ mare de fosfor. Asa se intampla si in cazul alimentelor colorate sau a dulciurilor precum ursuletii. In combinatie cu benzoatul de sodiu, fosforul duce la hiperactivitate in cazul celor mici.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

  • Chiftelute de post din piure de cartofi

    O reteta pentru una din zilele in care nu stim ce sa mai gatim de post poate fi cea de chiftelute din piure de cartofi.

  • Cate calorii ai in farfurie?

    Caloria este o unitate de masura pentru energia din alimente. Tinand evidenta caloriilor care ajung in organism si a celor risipite in procesul de ardere, nutritionistii pot schita cu precizie chirurgicala dieta ideala a unei persoane care nu doreste sa se ingrase sau vrea sa slabeasca.

  • Gradina de Vara din Saint Petersburg

    Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.

  • Cum eliminam mirosul de miel din bucate de Paste

    Preparatele din carne de miel sunt cele mai recomandate la masa eleganta din ziua de Paste. Totusi, unele persoane le evita ori sunt retinute fata de ele din cauza mirosului specific care persista uneori pana dupa gatire.

  • Capsune cu spanac si Feta

    Exista o multime de campanii care incurajeaza alimentatia sanatoasa, produsele naturale, asa numitele produse BIO. Acest lucru este imbucurator, deoarece vedem si auzim in jurul nostru persoane bolnave, boli care odinioara erau rare, acum par a fi ceva “normal”, iar asta cauzate in mare parte de chimicalele din alimente.