Cate calorii ai in farfurie?


Caloria este o unitate de masura pentru energia din alimente. Tinand evidenta caloriilor care ajung in organism si a celor risipite in procesul de ardere, nutritionistii pot schita cu precizie chirurgicala dieta ideala a unei persoane care nu doreste sa se ingrase sau vrea sa slabeasca. Dat fiind ca majoritatea produselor din comert contin specificatii pe ambalaj, exprimate fie in kJ (kilojoul) fie in kcal (kilocalorii), oricine isi poate face o idee despre cat si ce ii este permis sa manance. Intr-un regim alimentar echilibrat si sanatos, femeile au nevoie in medie de 8,400 kJ/zi (2000 kcal), in vreme ce barbatii, de 10,500 k/zi (2500 kcal). Despre modul cum ar trebui repartizate teoretic caloriile la fiecare masa, in randurile urmatoare:

Mic dejun: 20% (o cincime din necesarul de energie)
Pranz: 30 % (aproximativ o treime din necesarul de energie)
Masa de seara: 30% (aproximativ o treime din necesarul de energie)
Bauturi si gustari: 20% (o cincime din necesarul de energie)

Orice exces impune corectii la urmatoarele mese pentru ca bilantul total sa ramana neschimbat. In caz contrar, arderea este ineficienta iar incercarile de a slabi raman zadarnice. 

Va prezentam in continuare o lista cu continutul de calorii al celor mai intalnite produse alimentare:  Carne de pui – 142, Carne de miel -  260, Carne de oaie -181, Carne de porc slaba – 142, Carne de vaca slaba  - 104, Ficat de porc - 146.2, Hering in sos tomat- 170, Macrou in ulei  - 259, Icre crap – 192, Stavrid -142, Crap  - 104, Macrou in sos tomat  - 164, Pateu de ficat – 261, Parizer, 290, Smantana – 297, Ulei floarea soarelui -930,  Branza de vaca – 155, Branza topita-366, Lapte de vaca – 75, Varza acra – 18, Pasta de tomate – 85, Oua de gaina – 171, Masline negre – 437, Mere – 79, Cascaval -233, Miere de albine -304, Bulion de tomate - 62, Margarina – 764.

Sursa foto: alibaba.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Mai multa sanatate cu banala salata verde

    Salata verde, indiferent de tipul ei, contine numerosi nutrienti si vitamine, minerale, proteine si putine calorii, si in functie de gust veti gasi cu siguranta soiul preferat. Fie ca este vorba de salata verde clasica, cea mai intalnita la noi in tara, cunoscuta in strainatate sub numele de Butterhead, de varietatea foarte populara in alte tari numita Romaine, de Iceberg (folosita mai ales in mancarea fast-food datorita frunzelor crocante sau de mai putin intalnita Batavia, fiecare sortiment de salata verde ofera consumatorului o adevarata comoara nutritionala.

  • Retete din Tunisia. Salata de legume coapte cu ton si masline

    Salatele, existente in variate feluri, ne incanta prin culorile sale vii ale legumelor pe care le contin. O adevarata bogatie in farfurie, salata de legume coapte cu ton si masline este una foarte aromata, traditionala din Tunisia.

  • Cate calorii are micul dejun?

    Musli, paine prajita si oua, croissant si cafea cu lapte - ce serviti de obicei la micul dejun? Noi va arata cate calorii contin anumite alimente specifice mesei de dimineata

  • Aspartam, otrava dulce?

    Aspartamul se regaseste in gumele de mestecat fara zahar, in iaurturile cu foarte putine calorii si in multitudinea produselor dietetice.

  • Garam masala, amestec indian de condimente

    Garam masala este o combinatie de condimente diferite, pregatite dupa multe retete. Probabil la fel de multe cate familii traiesc in India.