Croitorul marului

Rhobalopus macropus, ordinul Coleoptera, familia Cerambycidae

Adultii sunt negri mat dorsal si luciosi ventral. Pronotul este plan-convex, latit rotunjit la mascul si rotunjit unghiular la laturi, la femela. Elitrele sunt subparalele, cu sculptura rugoasa pe partea bazala si fin granulata apical. lungimea corpului este de 7,5 - 14 mm.Larvele sunt galbui cu mandibule caramizii. Lumgimea corpului lor este de 12-14 mm.

Ramurile si tulpinile atacate de larve au galerii ovale in sectiune, care merg longitudinal, transversal sau oblic. Gandacul se intalneste in zona silvostepei si a padurilor de foioase. Zborul adultilor are loc in luna mai, pana in august. larvele sunt xilofage, se hranesc cu lemn. Ele traiesc in ramurile si tulpinile pomilor, in special ale celor de mar.

Ataca marul si alte specii de pomi cand acestia intra in declin datorita atacului de alti daunatori, sau a lipsei de substante nutritive din sol.

Articole asemănătoare

  • Salata cu mar si branza brie

    O delicioasa reteta de salata in care gustul cremos si placut al branzei se intalneste cu cel dulce-acrisor al marului.

  • Merele: curiozitati, recorduri, istorie

    Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.

  • Smoothie cu mar si busuioc

    Folosit in bucatarie pentru aroma sa aparte, busuiocul este neasteptat de folositor pentru sanatate, avand reale proprietati antibacteriene. Asa ca il puteti savura si sub forma unui smoothie revigorant in care se combina cu gustul dulce acrisor al marului.

  • Smoothie cu mere, morcovi si migdale

    O gustare foarte usor de facut, plina de vitamine si cu un gust care ar trebui sa fie pe placul celor mici si celor mari deopotriva.

  • Obtinerea soiurilor noi prin altoire

    Activitatea constienta de obtinere a soiurilor prin selectie simpla a fost mai mereu impulsionata chiar de catre natura, prin aparitia intamplatoare de plante cu caracteristici noi.