Dealurile de Ciocolata din Insula Bohol

Nu este deloc surprinzator ca obiectivul care a inclus insula Bohol din Filipine in circuitul turistic al tarii a fost reprezentat prin Dealurile de Ciocolata. Dincolo de plajele curate si apa cristalina adorate de vizitatori, se gasesc niste formatiuni geologice nemaiintalnite ale caror origini raman invaluite in mister.

Eroziunea pare sa fi fost un factor important dar singura nu poate sa explice peisajul care iti taie rasuflarea. Dorinta oamenilor de a-si explica tot ceea ce ii inconjoara a nascut cateva legende pastrate chiar si acum de cei mai batrani.

Traditia locala spune ca dealurile sunt rezultatul luptei dintre doi uriasi, care zile de-a randul au aruncat unul in altul cu stanci. Apoi, impacandu-se au parasit insula lasand stancile acolo unde se gaseau. 
 
Privite din departare, Dealurile de Ciocolata sunt aseamanate cu niste capite de fan care se succed unele in spatele altora. Ultimul studiu a dezvaluit existenta a 1776 dealuri raspandite pe o suprafata de peste 50 km patrati. Dimensiunile lor sunt variabile fiind cuprinse intre 30 m si 120 m inaltime.

Dat fiind aspectul lor bizar, s-a crezut la inceput ca reprezinta operele unei civilizatii stravechi. Pentru cei neavizati asemanarea dintre Dealurile de Ciocolata si tumulii artificiali denumiti  popular la noi "gorgane" sau "movile" a fost si este o realitate. Punctul comun insa consta numai in forma conica rotunjita, primele fiind opere ale naturii, iar celelalte, morminte create artificial pentru unii lideri din vechime.  

Dar care este motivul pentru care au fost denumite astfel? Spre sfarsitul sezonului uscat, iarba care acopera culmile domoale capata o nuanta inchisa de maro. Arbori nu cresc decat la baza Dealurilor de Ciocolata si se gasesc in alternanta cu mici culturi de orez. Dintre asezarile care sunt situate in regiune, mai importante sunt: Carmen, Sagbayan si Batuan.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare