Efectele nocive ale zaharului rafinat

 

Diabetul este pe primul loc nu numai pentru ca este foarte raspandit, dar si pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului, care, cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la capacitatea normala. Astfel apare diabetul, care genereaza complicatii grave in organism. Specialistii considera ca in viitor, daca nu se iau masuri, proportia diabeticilor se va dubla, poluarea si stresul favorizand aparitia acestei boli.

Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de carii dentare, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in, tarile dezvoltate, aproximativ 95% din populatie sa sufere de afectiuni ale danturii. Popoarele care, din motive de traditie sau dezvoltare economica, nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica. In schimb se confrunta cu o explozie a problemelor dentare atunci cand ajung sa consume zahar.

Obezitatea este un alt efect nociv, ea instalandu-se frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se intampla desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede, dar are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea tesutului adipos si a celulitei.

Una din problemele majore generate de consumul de zahar este dereglarea metabolismului calciului. S-a constatat, in schimb, la persoanele care renunta complet la zahar si trec la o dieta cu multe fructe si legume crude, ca, treptat, calciul este din nou bine asimilat de catre organism.

Scaderea imunitatii, concretizata in cresterea receptivitatii organismului la diverse boli: viroze, candidoze, cistite, dermatoze infectioase etc este de asemenea un efect nociv al consumului de zahar. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni care sunt direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.

Cancerul, in special cel de colon poate aparea in cazul consumului excesiv de zahar rafinat. Studii recente au evidentiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer in zona tubului digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros) este de pana la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau chiar deloc zahar.

Alte boli cauzate de consumul mare de zahar sunt: alergiile, scleroza, cardiopatiile, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzita, rinita.

La copii, consumul frecvent de dulciuri influenteaza procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii oaselor , declanseaza pubertatea prematura sau genereaza probleme de comportament (scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc).

Articole asemănătoare

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Cum prepari cea mai gustoasa salata de fructe?

    Daca ne gandim la salata de fructe comparativ cu alte retete a caror complexitate si durata sunt superioare lucrurile par la indemana oricui. Nu ca nu ar fi asa, din punct de vedere practic, insa este de retinut totusi ca pana si la acest nivel exista secrete ce pot garanta un succes mai mare.

  • Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

    Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice.

  • Un institut dedicat fructelor de merisor

    Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.

  • Udarea plantelor in exces

    Multi gradinari si cei care iubesc plantele cunosc efectere udatului in exces. Putini stiu insa efectele nocive ale acestei actiuni, chiar daca este o activitate facuta din dorinta de a avea plante frumoase si bine dezvoltate.