Fasolea neagra. Un superaliment pentru toti


Intr-o perioada cand oamenii pun pret tot mai mult pe sanatate dar produsele alimentare devin, ironic, din ce in ce mai “nesanatoase”,  se naste intrebarea: ce optiuni viabile raman? Nu este scopul acestui articol de a face o lista alba si una neagra, care sa clasifice alimentele dupa tipologia si utilitatea lor.

Ceea ce dorim sa scoatem in evidenta este urmatorul lucru: ca desi poate fi privita cu reticenta din cauza culorii, fasolea neagra este un superaliment de care nu aveti voie sa va privati! Fasolea neagra este, fara a exagera inutil, unul dintre cele mai potrivite alimente pentru sanatatea, bugetul si silueta dumneavoastra. 

Sub raport nutritiv se remarca nivelul sau ridicat de proteine care o face un inlocuitor veritabil pentru carne in randul vegetarienilor si a celor care tin post. Alaturi de acestea mai contine vitaminele A, B6, B12, C, K, calciu, magneziu, acid folic, fier, fosfor, zinc, potasiu si seleniu. De asemenea, fasolea neagra este plina de fibre ce confera senzatia de satietate si energie.

Fasolea neagra contine in cantitate redusa si acizi grasi omega-3, despre care nu mai are rost sa va amintim cate beneficii aduc inimii. Fasolea lupta impotriva infectiilor, ajuta la vindecarea ranilor, regularizarea nivelului de enzime si de hormoni din organism. Iar asta nu e tot. Lucrurile devin si mai interesante daca ne gandim ca pigmentul blamat de necunoscatori este ingredientul apreciat cel mai mult de cercetatori. 

Boabele negre, ca si afinele, contin Antocianina. Studiile arata ca pe masura ce boabele de fasole prezinta o nuanta mai inchisa, cu atat este mai accentuat efectul antioxidantului.  Antocianina reduce frecventa tuturor cancerelor, indiferent unde sunt localizate, atat prin actiune directa, de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului (cel mai puternic si mai important dintre antioxidantii produsi de organsim). 

Alte studii au scos la lumina ca boabele de fasole neagra ofera un supot special tractului digestiv, si indeosebi colonului. Fractiunea nedigerabila din acest produs natural a fost recent dovedita a fi mai mare decat in linte sau naut. S-a dovedit a fi amestecul perfect de substante pentru a permite bacteriilor din colon sa produca acid butiric. Celulele mucoasei care imbraca peretii interiori ai colonului  folosesc acest acid in optimizarea functionarii tractului digestiv.

Deoarece contine acid folic, fasolea este indicata femeilor insarcinate, si nu numai. Fibrele vegetale din compozitia fasolei impiedica absorbtia zaharurilor in sange si reduc secretia de insulina. In plus, fasolea are capacitatea de a reduce riscul aparitiei diabetului, dar si a imbunatatirii controlului asupra acestuia.

In cele din urma, trebuie stiut faptul ca fasolea are un aport important la consolidarea sistemului imunitar, dar si la repararea tesutului muscular si a sistemului nostru osos.

Sursa foto: theheritagecook.com 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Aria Protejata Poda, Bulgaria

    Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

  • Delicii de Paste. Chiftelute cu sos de marar

    Un deliciu pentru toti cei care adora chiftelutele si pe care il puteti pregati pentru masa de Paste poate fi reteta de chiftelute cu sos de marar.

  • Franta, sanatate cu un pahar de vin

    Savoir de vivre, un motto pentru francezi, un motto care spune tot despre modul de viata al francezilor. Conform studiilor medicale se pare ca francezii stau mai bine decat englezii, americanii sau alte popoare in ceea ce priveste sanatatea

  • Mierea - actiuni toxice si contraindicatii

    Mierea este cunoscuta ca una dintre cele mai sanatoase alimente pe care ni le-a oferit natura. Cu toate acestea nu intotdeauna efectele sale sunt binefacatoare pentru toti si in orice cantitate ar fi consumata.

  • Fasolea neagra - bogata in substante sanatoase

    Fasolea neagra sau Phaseolus vulgaris L. este bogata in proteine, grasimi, vitamina B1, B2 si carbohidrati.