Ficus lyrata sau falsul smochin

 ficus lyrata

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

Denumire stiintifica: Ficus lyrata

 

Denumiri sinonime: Ficus pandurata

 

Denumiri comune: Ficusul lira, Smochinul lira, Falsul smochin

 

Familie: Moraceae

 

Origine: Zona tropicala a Africii

 

 Aspect si prezentare: Arbore impresionant prin alura inalta, tulpini drepte si putine ramificatii, prezinta frunzis persistent cu crestere compacta si poate atinge la maturitate, in mediul natural, 7-8 metri inaltime.

 

Este foarte decorativ prin frunzele sale mari, de 20-30 cm, avand culoare verde intens pe fata si alburie pe cealalta parte a frunzelor, cu nervuri proeminente, forma alungita si margini ondulate, ce au forma de lira, de unde si denumirea. 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Asezati ghiveciul in spatii bine luminate, caci are nevoie de 4-5 ore de soare pe zi. Insuficienta luminii afecteaza cresterea frunzisului, ducand la etiolarea ramurilor si desfrunzirea arbustului. In timpul arsitei, protejati planta cu o perdea fina.

 

Este cel mai friguros dintre ficusi, avand nevoie de caldura, tolerand cu dificultate frigul. Din aceasta cauza, in tara noastra se cultiva doar ca planta de apartament sau de sera calda. Mediul ideal trebuie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 18 si 26 grade Celsius. Iarna poate fi tinut si la temperaturi mai joase dar nu mai mici de 14-15 grade.

 

Are nevoie de udari abundente doar in anotimpul cald, temperatura influentand in mod hotarator cantitatea de apa necesara. Astfel vara, o udare la 3-4 zile va satisface necesitatile Ficusului lira , pe cand iarna este necesar sa treaca cca 7-8 zile intre doua udari. Se va evita mentinerea substratului in stare permanenta de umezeala, caci radacinile sunt sensibile la excesul de apa.

 

Putem spune ca iubeste umiditatea atmosferica, ba chiar are absoluta nevoie de pulverizarea periodica a frunzisului, mai ales atunci cand temperaturile depasesc 24 de grade Celsius. Sufera enorm la uscaciune, manifestandu-se vizibil prin uscarea si pierderea frunzelor.

 

Ca substrat de cultura se va folosi un amestec echilibrat de pamant de gradina, mranita de frunze si turba usoara, cu un mic adaos de nisip pentru drenaj.

 

Se multumeste cu un ingrasamant pentru plante verzi, aplicat vara, in apa de udare, la fiecare 3-4 saptamani.

 

Similar cu smochinul (Ficus carica) prezinta fructe mici, rotunde cu diametru de 3-5 cm, de culoare verde inchis cu pete albicioase. Exemplarele de ghiveci nu produc flori/fructe.

 

Se inmulteste prin butasirea lastarilor. Acestia se preleveaza primavara din varfurile lastarilor laterali, de 12-14 cm lungime, ce se planteaza pe substrat de turba cu asigurarea conditiilor de fond.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Asezati ghiveciul in spatii bine aerisite si luminate si pulverizati periodic frunzisul. In felul acesta veti evita riscul infestarii cu cosenile, la care este extrem de sensibil.

 

Alte specii si varietati: F. elastica (ficusul comun), F. benjamian, F. bengalensis, F. carica (smochinul), F. rubiginosa, F. microcarpa (se preteaza la Bonsai), F. religiosa, F. diversifolia, F. pumila (F. repens).

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Limonada cu ceai verde sau negru

    Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.

  • Naranjilla - o portocala sau o rosie?

    Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale.

  • Ficus - planta decorativa in apartamente

    Pentru ficus taierea lastarilor sau ramurilor se realizeaza de obicei primavara, in lunile martie-aprilie

  • Plantele si inghetul

    Fie ca este vorba de puieti de pomi fructiferi sensibili la curentii reci de aer sau la vanturile puternice sau sunt plante cu flori ori arbusti pretentiosi la trecerea peste iarna, toate plantele necesita protectie specifica pe perioada rece.

  • Alegeti - ficus, dracena sau croton

    Un lucru de retinut este acela ca atunci cand cunoasteti locul de origine al unei plante pe care se intampla sa o detineti va este mai usor sa realizati ce fel de conditii necesita.


Warning: fopen(cache/6cd6a4600a3648d53e9e1186adeac5e2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139