Flori...comestibile

   alimentatie naturista

 

 Unele flori sunt nu numai frumoase, dar si bune de mancat. Acestea sunt consumate din timpuri mai vechi. Inca exista reticente la unele persoane care daca vad un fel de mancare ornamentat cu flori proaspete nu stiu daca sa manance sau nu si decorul. 

 

Exista cateva flori care pot fi consumate atat proaspete cat si gatite. In comert este destul de greu sa le gasesti, dar se pot cultiva in propria gradina. Inainte de orice fiti atenti cand le culegeti, fiti convinsi suta la suta ca le cunoasteti si sunt bune de mancat. De asemenea nu mancati florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse in lista florilor consumabile si niciun caz pe cele de pe marginea drumului.

 

Cele mai multe liste cu astfel de flori se refera in special la petalele lor, deci indepartati staminele si pistilul.

 

Gustul si mirosul florilor bune de mancat difera de la un sezon la altul. Cel mai bine este sa le culegeti dimineata, pe racoare. Daca nu le utilizati imediat atunci taiati-le cu codite si tineti-le in apa. Le puteti pastra si in prosoape de hartie la congelator.

 

In continuare va oferim o lista cu florile consumabile pe care le puteti creste in gradina de legume sau pe cea de flori.

 

Limba mielului sau boranta rosie are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.

 

Calendula sau galbenelele poate fi folosita ca substitut pentru sofran. Petalele ei se folosesc la mancaruri gatite in special soteuri, colorand frumos totul in galben sau portocaliu.

 

Papadia este foarte raspandita si cunoscuta, florile ei fiind foarte bune cand sunt tinere si proaspete. In strainatate este la moda vinul de papadie.

 

Zorelele de asemenea se folosesc la mancaruri.

 

Craitele au o aroma de lamaie desi nu miros ca acestea.

 

Multe din florile plantelor aromatice folosite in bucatarie sunt la fel de bune in pregatirea diferitelor feluri de mancare. Astfel usturoiul, busuiocul, mararul mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc. au flori care fac atractiva mancarea si imbogatesc aroma plantei. Majoritatea sunt folosite uscate  pentru conservarea legumelor.

 

Condurul doamnei sau caltunasul este ideal pentru salate dar si ca infuzie in otet sau votca.

           

Florile de boston sunt delicioase in mancarea de legume in care exista evident si dovlecei.

           

Intreaga floare de la panseluta este consumabila. Are o aroma fina de menta. Sunt utilizate in special pentru ornarea prajiturilor.

 

Din aceste flori puteti sa faceti si suc. In unele tari se amesteca florile strivite cu branza si se prajesc.

 

Multe din aceste plante sunt folosite in industria farmaceutica in prepararea unor tincturi sau alifii.

Articole asemănătoare

  • Cinci flori comestibile

    O alegere mai putin obisnuita altfel decat sub forma de dulceturi sau ceaiuri (bine uscate) florile nu fac in general parte din dieta cotidiana, dar sunt specii si varietati care aduc un plus de gust si culoare mai ales in dulciuri, sosuri sau amestecate cu putina miere.

  • Trucuri pentru a va bucura mai mult de flori proaspete

    Cu doar cateva trucuri simple va veti putea bucura de flori mai multa vreme

  • Flori de februarie. Eranthis hyemalis

    Ghiocelul si eranthis hyemalis sunt primele flori care aduc bucuria primaverii in suflete, apoi brandusele, narcisele, urmate de soiurile de scilla, iar in cele din urma lalelele care infloresc pana in luna mai.

  • Flori de toamna. Regina Noptii

    Putine flori imprastie dupa amurg un miros mai imbatator decat Regina Noptii, de aceea spunem ca si-a meritat din plin numele.

  • Flori ideale pentru balcon

    Nu putini sunt cei pasionati de gradinarit, de flori si plante de tot felul. Din pacate nu toti locuiesc la case cu gradini intinse sau cochete.