Flori...comestibile

   alimentatie naturista

 

 Unele flori sunt nu numai frumoase, dar si bune de mancat. Acestea sunt consumate din timpuri mai vechi. Inca exista reticente la unele persoane care daca vad un fel de mancare ornamentat cu flori proaspete nu stiu daca sa manance sau nu si decorul. 

 

Exista cateva flori care pot fi consumate atat proaspete cat si gatite. In comert este destul de greu sa le gasesti, dar se pot cultiva in propria gradina. Inainte de orice fiti atenti cand le culegeti, fiti convinsi suta la suta ca le cunoasteti si sunt bune de mancat. De asemenea nu mancati florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse in lista florilor consumabile si niciun caz pe cele de pe marginea drumului.

 

Cele mai multe liste cu astfel de flori se refera in special la petalele lor, deci indepartati staminele si pistilul.

 

Gustul si mirosul florilor bune de mancat difera de la un sezon la altul. Cel mai bine este sa le culegeti dimineata, pe racoare. Daca nu le utilizati imediat atunci taiati-le cu codite si tineti-le in apa. Le puteti pastra si in prosoape de hartie la congelator.

 

In continuare va oferim o lista cu florile consumabile pe care le puteti creste in gradina de legume sau pe cea de flori.

 

Limba mielului sau boranta rosie are un miros si o aroma asemanatoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mancarii gatite.

 

Calendula sau galbenelele poate fi folosita ca substitut pentru sofran. Petalele ei se folosesc la mancaruri gatite in special soteuri, colorand frumos totul in galben sau portocaliu.

 

Papadia este foarte raspandita si cunoscuta, florile ei fiind foarte bune cand sunt tinere si proaspete. In strainatate este la moda vinul de papadie.

 

Zorelele de asemenea se folosesc la mancaruri.

 

Craitele au o aroma de lamaie desi nu miros ca acestea.

 

Multe din florile plantelor aromatice folosite in bucatarie sunt la fel de bune in pregatirea diferitelor feluri de mancare. Astfel usturoiul, busuiocul, mararul mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc. au flori care fac atractiva mancarea si imbogatesc aroma plantei. Majoritatea sunt folosite uscate  pentru conservarea legumelor.

 

Condurul doamnei sau caltunasul este ideal pentru salate dar si ca infuzie in otet sau votca.

           

Florile de boston sunt delicioase in mancarea de legume in care exista evident si dovlecei.

           

Intreaga floare de la panseluta este consumabila. Are o aroma fina de menta. Sunt utilizate in special pentru ornarea prajiturilor.

 

Din aceste flori puteti sa faceti si suc. In unele tari se amesteca florile strivite cu branza si se prajesc.

 

Multe din aceste plante sunt folosite in industria farmaceutica in prepararea unor tincturi sau alifii.

Articole asemănătoare

  • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

    Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

  • Florile de salcam pentru sanatate

    Consumate ca atare sau sub forma de infuzii sau siropuri (usor de gasit in magazinele de profil) aceste flori comestibile se pot dovedi utile in prevenirea sau tratarea mai multor afectiuni.

  • Iasomie cu flori duble

    Un soi de iasomie cunoscut ca iasomie Schneesturm, cunoscut si apreciat de gradinari datorita florilor mari, duble, cu petalele in straturi, a fost mai mereu ales de cei care apreciau in spatiul de relaxare putin rafinament, putina eleganta florala, un echilibru vegetal pe care alte flori pur si simplu nu il ofereau.

  • Trei flori ciudate

    Piatra vie (Lithops comptonii): la prima vedere pare ca aveti in fata o piatra cenusie, rotunda, de rau, pe care printr-o minune au aparut una sau mai multe flori galbene, cu petale mari inguste si semanand destul de bine cu niste crizanteme.

  • Cinci flori comestibile

    O alegere mai putin obisnuita altfel decat sub forma de dulceturi sau ceaiuri (bine uscate) florile nu fac in general parte din dieta cotidiana, dar sunt specii si varietati care aduc un plus de gust si culoare mai ales in dulciuri, sosuri sau amestecate cu putina miere.


Warning: fopen(cache/45e7b943e6568f7838df2783a4fb1fd1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139