Fructe care ne plac: portocale si mandarine

Portocalele si mandarinele sunt printre cele mai gustoase fructe exotice. Rafturile magazinelor si tarabele pietelor sunt pline cu aceste fructe, semn ca ele se afla categoric undeva in fruntea listei cu fructe preferate ale romanilor. Oricum, nu este de mirare ca situatia sta asa, pentru ca portocalele si mandarinele sunt bune de mancat ca desert dar si sub forma de sucuri, creme, gem sau dulceata si inghetata. Sa recunoastem, feliile de portocala arata minunat daca sunt asezate pe un tort. Mai mult, in bucataria siciliana, portocalele fac parte din lista de ingrediente a unor retete de salata, fiind combinate cu succes cu legume precum arugula sau ceapa rosie. In Provence, portocalele sunt folosite pentru a accentua aroma fripturilor.

Desi anotimpul citricelor este iarna, cand se spune ca apar cele mai bune fructe de acest gen, ''febra'' portocalelor si mandarilenor are loc in jurul fiecarei sarbatori. Principalele tari producatoare sunt SUA, Spania, Italia, Israel, insa comerciantii nostrii prefera tari mai apropiate, precum Grecia, Turcia, Liban.

Cum alegem portocalele
In general ne spunem ca daca alegem un fruct cu coaja stralucitoare, lucioasa, si continutul acestuia va fi la fel de bun. Ei bine, nu este chiar asa.
- culoarea portocalei este influentata de cantitatea de lumina, de temperatura la care a fost pastrata si, in unele cazuri, de aditivii alimentari, asa ca nu este un indicator tocmai bun pentru calitatea fructului.
- in acelasi sens, nici dimensiunea fructului nu poate garanta cat de zemos sau dulce va fi acesta. Fructele mari si usoare pot avea coaja groasa si pulpa uscata si fara gust.
- de obicei, un fruct zemos este mai greu. O portocala ''perfecta'', cu mult suc, este grea si tare, nu usoara si moale.
- petele mai inchise la culoare sunt un semn ca fructul a inceput sa fermenteze.
- coaja moale, la portocala, este un semn ca fructul este uscat; la mandarina insa, coaja trebue sa fie moale.
- mandarinele nu trebuie sa aiba coaja foarte moale, pentru ca aceasta indica fructele vechi.

Portocalele si mandarinele se pastreaza bine si la temperatura camerei, insa numai pentru cateva zile. Pentru a le avea mai mult timp si pentru ca ele sa isi pastreze gustul deosebit, cel mai bine este sa le tineti la frigider.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?

  • Hot Orange Mocha - Cafea fierbinte cu coaja de portocale si ciocolata amaruie

    Bauturile fierbinti si aromate sunt la mare cautare in sezonul rece. Asadar, pentru o zi friguroasa de iarna va puteti incalzi cu Hot Orange Mocha, o cafea fierbinte cu coaja de portocale si ciocolata amaruie.

  • Nu aruncati samburii si coditele de cirese

    Dupa o lunga asteptare in care ne-am infruptat din poame exotice ori alte fructe autohtone achizitionate din comert, iata ca a sosit si randul cireselor sa faca parte din dieta noastra zilnica.

  • Totul despre vitamina soarelui

    In anotimul rece ceea ce ne lipseste cel mai mult din organism este vitamina D - substanta minune care ne daruieste lumina si soare. Sunt de ajutor preparatele care contin aceasta vitamina?

  • Pretuim sanatatea asa cum ar trebui?

    Fiecare zi in care ne trezim sanatosi si pe care o ducem astfel la bun sfarsit trebuie privita ca pe un miracol, deoarece sanatatea reprezinta cel mai de pret bun pe care il avem