Hraniti-va sanatos consumand ciorba cu bors

Bucataria romaneasca este capabila sa satisfaca gusturile oricarui gurmand din lume prin multitudinea specialitatilor care o alcatuiesc. Cei mai multi dintre romani considera ca supa nu trebuie sa lipseasca de pe masa in nicio zi , punand semnul egal intre ea si ideea de "a fi bine mancat".

Borsul este o zeama acra preparata din tarate de grau sau tarate de secara fermentate in apa, ce este folosita pentru acrirea ciorbelor. Popularitatea acestui tip de aliment este mai crescuta in statele din estul Europei, acolo unde influentele bacatariei rusesti au fost mai intense de-a lungul timpului, insa in ultimii ani a inceput sa se propage si spre vestul batranului continent si chiar peste ocean.   

Se spune ca ciorba de legume cu bors era preparata si consumata inainte de veacul al XVIII-lea fiindu-i recunoscute calitatile gustative si tamaduitoare. In functie de reteta poate contine alaturi de cartofi, sfecla, tomate, varza sau smantana si alte ingrediente, cum este de pilda carnea de vita,  capabile sa dea un gust mai bun si multi nutrienti.

Imbunatatirea nutritiei insa, nu consta in adaugarea unor ingrediente la intamplare ci impune si evitarea sau inlocuirea celor care ar putea avea consecinte asupra sanatatii. Fiti cu bagare de seama la adaugarea condimentelor (in special la sarare) si inlocuiti smantana traditionala cu un iaurt degresat care va place.  

Borsul adaugat in ciorbe, pe langa gustul agreabil, aduce si o cantitate importante de vitamine din complexul B. Borsul simplu si produsele derivate ale acestuia sunt extrem de apreciate pentru calitatea de a inlatura greata si de a regla sistemul digestiv. De asemenea bolile respiratorii cronice, precum  sinuzita, astmul sau bronsita sunt ameliorate prin simplul consum de bors.  

Oboseala cronica poate aparea toamna si iarna influentandu-ne mai mult decat in alte perioade ale anului. Ca mijloc de prevenire beti 1-2 pahare de bors iar organismul dumneavoastra se va simti revigorat.   

Sursa foto

Articole asemănătoare